Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povijesni summit svjetskih čelnika skupine G-20 u Washingtonu završen je hitnim pozivom na veću suradnju u nadzoru i regulaciji financijskih tržišta i za ulaganje dodatnih napora za jačanje nacionalnih gospodarstava diljem svijeta.


Američki predsjednik George W. Bush naglasio je da je summit samo 'prvi korak', te da će ga slijediti novi sastanci na vrhu, izražavajući pohvale za mjere na suzbijanju krize koje su sada poduzeli SAD i druge zemlje.

Vezani članci Slika nije dostupna Bogati obećali pomoć u izvlačenju svijeta iz krize Slika nije dostupna MMF i Svjetska banka pozdravili suglasnost čelnika najvećih svjetskih gospodarstava

Naglasio je kako su Sjedinjene Države mogle ući u još težu depresiju od Velike depresije 1930-ih godina, bez koraka koje su do sada poduzele.

Više od 20 predsjednika država ili vlada najrazvijenijih zemalja svijeta i novih gospodarstava okupili su se ovoga vikenda u Washingtonu, kako bi zaustavili recesiju u svojim zemljama i dogovorili mjere za sprječavanje financijskih kriza u budućnosti. 

>> Summit G-20 traži jačanje gospodarstva i regulaciju financijskih tržišta


Bush je kazao kako su se sudionici suglasili da moderniziraju propise, kako bi financijska tržišta učinili 'transparentnijima i odgovornijima'. 

>> Hoće li svjetski čelnici rješiti financijsku krizu?


On je pozvao države da ne podižu trgovinske barijere i obećao da će SAD ispuniti svoje obveze za pružanje pomoći zemljama u razvoju unatoč financijskih potresa. 

>> Financijska kriza: Europljani traže veću regulaciju tržišta

'Mislim da je to bio vrlo uspješan summit', rekao je Bush, koji za nešto više od dva mjeseca napušta Bijelu kuću.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama nije sudjelovao na summitu, no uputio je svoje izaslanike, bivšu državnu tajnicu Madeleine Albright i bivšeg republikanskog kongresnika Jima Leacha, da razgovaraju sa stranim državnicima na marginama skupa.

U zajedničkom priopćenju sa summita, čelnici skupine G-20 naglasili su kako 'moraju postaviti temelje za reforme koje će osigurati da se globalne krize, poput sadašnje, više ne ponove'.

U priopćenju se ističe da su zemlje 'odlučne ojačati međusobnu suradnju i obnoviti globalni rast'.

Dugačko priopćenje nabraja šest koraka koje bi se odmah poduzelo. 

Čelnici G-20 obećali su nastaviti 'energične napore' za stabiliziranje financijskog sustava; ukazali su na važnost 'potpore koju daje monetarna politika', te na 'uporabu fiskalnih mjera za poticanje domaće potražnje'.

Oni su obećali pomoć zemljama u razvoju u pristupu financiranju posebno kroz Međunarodni monetarni fond (MMF), najavili da će ohrabriti Svjetsku banku i druge razvojne banke na punu potporu zemljama u razvoju. Također su naglasili kako je važno osigurati da institucije poput MMF-a i Svjetske banke imaju 'dovoljno sredstava' kako bi pomogle zemljama da prevladaju krizu.

Japanski premijer Taro Aso pozvao je Kinu i zemlje Zaljeva da pomognu da se povećaju sadašnja sredstava MMF-a od 250 milijardi dolara, namijenjena zemljama najteže pogođenim krizom. On je naglasio kako je Japan spreman osigurati MMF-u 100 milijardi dolara za te namjene.

Bush je kazao kako vodeća svjetska gospodarstva također trebaju preispitati 'propise koji omogućuju burzovne manipulacije i prijevare'.

Prema navodima diplomatskih izvora, sudionici summita su raspravljali i o načinima da se ojača međunarodna koordinacija u donošenju poticajnih mjera za gospodarstvo. Čelnici su pozdravili prednosti takvog pristupa, ali nisu preuzeli obvezu da djeluju istodobno, što su zagovarali neki europski čelnici.

Prihvaćeni plan reformi podržava uspostavu sustava ranog uzbunjivanja na slabosti i probleme u financijskom sustavu, poput 'mjehura' na tržištu nekretnina u SAD-u, čije je pucanje izazvalo sadašnju krizu.

Ministri financija skupine G-20 bit će zaduženi za razradu predloženih mjera do kraja ožujka 2009., za idući summit G-20 koji se treba održati do 30. travnja, navodi se u priopćenju sa skupa.

'Naše su se zemlje suglasile da financijska tržišta moramo učiniti transparentnijima i odgovornijima', rekao je Bush.

Čelnici skupine podržali su napore na poboljšanje međunarodnog nadzora tržišta i jačanje propisa po kojima tvrtke vrednuju svoju imovinu.

Obvezali su se na 'uporabu fiskalnih mjera' kako bi se primjereno potaknula gospodarstva pojedinih zemalja, te ukazali na važnost da središnje banke smanje kamatne stope kako bi ublažile gospodarski pad.

Nedaleko od summita koji je održan u Nacionalnom muzeju graditeljstva, u središtu Washingtona, manja skupina prosvjednika nosila ja natpise 'Novac za potrebe ljudi, a ne za pohlepu bankara' i 'Novac za radna mjesta, a ne za rat i okupaciju'.

Prvog dana summita u petak, dok su čelnici G-20 bili na radnoj večeri u Bijeloj kući, u obližnjem parku skupina prosvjednika dijelila je večeru beskućnicima.

Osim domaćina SAD-a, na summitu su sudjelovali predsjednici država ili vlada Argentine, Australije, Brazila, Velike Britanije, Kanade, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Meksika, Rusije, JAR, Južne Koreje, Španjolske i Turske, te kralj Abdullah iz Saudijske Arabije.

Osim Španjolske, te zemlje uz Europsku uniju čine skupinu 20 industrijaliziranih i zemalja u razvoju, G-20, na koju otpada 90 posto globalnog brutto domaćeg proizvoda (BDP), kojim se mjeri vrijednost roba i usluga proizvedenih diljem svijeta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju