Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

O neisplati plaća

Nakon pola godine GSV nastavio s radom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarsko-socijalno vijeće nastavlja s radom, nakon više od pola godine, a socijalni partneri raspravljat će o jednom od gorućih problema hrvatskoga gospodarstva - neisplati plaća i neplaćanju poreza i doprinosa.

Na početku sjednice sudjelovat će i premijerka Jadranka Kosor, najavljeno je iz Vlade, a sindikalni čelnici očekuju da će se ona očitovati o njihovu prijedlogu rješavanja problema neisplate plaća i doprinosa. Razgovarat ćemo o prioritetu svih prioriteta - neisplati plaća i neuplati doprinosa i poreza, koji poprimaju zabrinjavajuće razmjere, rekao je prije početka sjednice predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog mirovinske reforme HUS: Dosta je glumatanja socijalnog partnerstva Slika nije dostupna Važnost socijalnog dijaloga Kalmeta, Kuštrak i Matijašević: Socijalni dijalog je nužnost

>> Kalmeta i sindikalci odlučili: Vraća se GSV

Inzistirat ćemo na konkretnim razgovorima, jer ako to bude kupovanje vremena u tome nećemo sudjelovati, rekao je Matijašević. Po prijedlogu sindikata, Vlada bi trebala do kraja lipnja odlučiti što učiniti s tvrtkama koje ne isplaćuju plaće i ne plaćaju poreze i doprinose, odnosno imaju li šanse opstati ili ne. Tvrtkama koje imaju tržište i ugovorene poslove, te mogu jamčiti da će ubuduće plaćati svoje radnike, treba omogućiti prolongiranje ili otpis dugova, smatraju sindikalci.

Jamstveni fond za posudbu sredstava poslodavcima

Također bi trebalo osnovati Jamstveni fond za posudbu sredstava poslodavcima koji imaju problema s isplatom plaća, doprinosa i poreza. Poslodavac bi morao vratiti posuđeni novac u roku mjesec dana ili bi uslijedio stečaj, a Fond bi punili pola - pola doprinosi poslodavaca i državni proračun. Na sjednici će se također razmatrati Vladin program gospodarskog oporavka, a sindikalci i poslodavci očekuju da ih Vlada izvijesti o mjerama koje još kani poduzeti kako bi se počela prevladavati gospodarska kriza.

Sindikati su najavili da će socijalnim partnerima predstaviti svoj program društvenog i gospodarskog oporavka Hrvatske, te da će o rekacijama na taj program ovisiti njihove daljnje akcije. Naime, ako Vlada ne prihvati temeljne zahtjeve iz toga programa, Koordinacija sindikalnih središnjica najavila je da će organizirati veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene