Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaganje u vina

Najskuplja butelja vina na svijetu košta 156 tisuća eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko ste spremni platiti butelju dobrog vina? Iako je nekima previše i 500 kuna ipak trebate znati da ima pojedinaca koji su za vrhunska vina spremni platiti i po nekoliko desetaka tisuća eura. No u vina se može i ulagati, a imate li novca evo i kako.

Kad su Mozarta kao velikog zaljubljenika u glazbu , žene i vino pitali čega bi se najlakše odrekao spremno je odgovorio 'Glazbe'! 'A kada bi morao birati između žena i vina', nastavili su dalje. Mozart se malo zamislio, te nakon kraćeg razmišljanja rekao 'Zavisi od godišta!'.

Pročitajte i ovo Niko Maričić, Fond menadžer Kakav je bio interes? Počela je prodaja državnih obveznica: Stručnjak za Dnevnik Nove TV odgovara na neke nedoumice građana Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 3 U dva kruga Počinje upis narodnih obveznica: Stručnjak za Dnevnik Nove TV objašnjava koliko su rizične

Jeste li znali da najskuplja butelja vina na svijetu košta čak 156 tisuća dolara. A kakve su vam mogućnosti želite li u vina ulagati u Hrvatskoj? Najviše se isplati ulagati u berbe koje su se pokazale posebnima, a posljednjih deset godina postoji fama da je to bila 2003, pogotovo za plavce. No tu je godinu teško naći.

U Hrvatskoj je izbor vina prilično ograničen, jer postoji eventualno 5 -10 vinara koji predstavljaju brend. Kako uopće ulagati u vina u Hrvatskoj?

'Veoma dobrim berbama što su starije strahovito raste cijena, pogotovo bordoška vina, berbe 82., u ovo vrijeme kada ih ima jako malo na tržištu. Naravno da je određeni broj dobrostojećih ljudi, ne nužno u Hrvatskoj, ali i u Hrvatskoj, spreman platiti nevjerojatne iznose za takva', kaže Boris Ivančić iz vinoteke Vivat i partneri d.o.o.

Zbog zakonskih propisa i plaćanja carine, velik dio kolekcionarske prodaje odvija se van polica. Zato i je poanta u tome da imam pravu bocu vina, na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

'Cijenu određuje kao što sam rekao količina boca, njegova dostupnost, uz naravno kvalitetu i nekakvu reputaciju određenog proizvođača ili etikete. Ako imate bordoško vino od kojih ima nekoliko veoma kvalitetnih i traženih berbi onda tu gotovo da ne možete izgubiti čak ni u slučaju ne znam kakve recesije', objašnjava Ivančić.

Na kraju je zaključak ipak kako u Hrvatskoj nije ni jednostavno, a ni pretjerano isplativo ulagati u vina čemu je uzrok nekoliko činjenica. Ne postoji certificiranje vina, dakle nitko vam ne može potvrditi autentičnost i kvalitetu vina, ne postoji ni burza vina, pa vam za pronalazak kupca treba prije svega sreća i na kraju kolekcionarska vina koja se u inozemstvu čuvaju kao suho zlato , u Hrvatskoj se u vrlo kratkom razdoblju - popiju.

Emisiju Novac možete pratiti u nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene