Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospodarstvo podižu potrošnja i investicije. Kako se privlačenju pravih ulagača tek učimo, nade vezane uz kratkoročni oporavak i dalje se vezuju uz potrošnju.


A ona najbolje oslikava težak recesijski pad koji je trajao čak 21 mjesec za redom, do ovoga ljeta kada je prvi put zabilježila minimalne stope rasta. Trgovci najavljuju da je to početak oporavka ekonomije.

Vezani članci Slika nije dostupna Crne prognoze se obistinile: Oporavak će trajati i do osam godina Slika nije dostupna Hrvatsku bolja vremena čekaju tek u drugoj polovici 2012.

'Nadamo se da ćemo s tim oporavkom nastaviti u budućem razdoblju. Nadamo se da će i ukidanje druge stope kriznog poreza i ulazak u ovo zadnje razdoblje tijekom godine, kada je i inače veća potrošnja, dodatno potaknuti ljude da troše u skladu sa svojim mogućnostima', rekao je Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma.

Analitičari ipak upozoravaju kako u budućnosti Hrvatska ne može očekivati da potrošnja bude glavni regenerator rasta. Lokomotiva gospodarstva moraju biti investicije i izvoz. Bankarski analitičar Zdeslav Šantić procjenjuje da će pravi oporavak maloprodaje još malo pričekati.

'Ne bi smjelo iznenaditi ako krajem ove i početkom iduće godine ponovno zabilježimo pad prometa što će biti uglavnom posljedica nepovoljnih trendova na domaćem tržištu rada odnosno povećanja nezaposlenosti', pojasnio je Šantić.

>> Najveće hrvatske tvrtke i u recesiji posluju s dobiti

No bez obzira na nesigurne trendove potrošnje građana, trgovački centri se otvaraju jedan za drugim. Zagreb je dobio još jedan potrošački hram. Istovremeno čak dva mjeseca prije Nove godine ulice se već ukrašavaju mameći kupce na otvaranje novčanika. Hoće li prevladati instinkt štednje ili blagdanska rastrošnost?