Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nas čeka u EU?

'Možemo biti brend i u smislu poljoprivrednih proizvoda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako uvjeriti golemo europsko tržište da je hrvatsko mlijeko kvalitetno kao i austrijsko? Odgovor je - lobiranjem. Hrvatski će seljak, osim proizvodnje, morati biti i dobar stručnjak za marketing. Ipak, našeg seljaka više od toga muči što ne zna što ga čeka u EU.

Više nego krava u štali, Mirko Matijakosvić ima pitanja o Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Traktori blokirali autocestu - 3 Veliko nezadovoljstvo Poljski poljoprivrednici traktorima blokirali autocestu prema Njemačkoj Slika nije dostupna Blokada prometa Poljoprivrednici prosvjeduju: 'Ne možemo više. Ovo je cirkus!'

'Ništa oni ne rade bolje od nas i nemaju kvalitetnije farme nego mi. Sad jedino ostaje pitanje kako će nas podržati i koliko ćemo novca dobiti', kazao je Mirko.

U financijskoj omotnici čeka nas 373 milijuna eura. Za minirano zemljište 9,6 milijuna, ali i za vinare još dodatnih 10 i pol.

'Priče i iskustva drugih zemalja pokazuju da je veći broj onih kojima je ulazak u EU u poljoprivredi donio više blagodati nego štete', kaže je Miroslav Božić iz ministarstva poljoprivrede. 'Imat ćemo poticaje za rasplodne krmače za razliku od svih drugih zemalja. I to ćemo platiti iz proračuna'.

Novi se vinogradi ne smiju saditi, no uz dobra vina, Hrvatska, kažu u društvu lobista, može postati jak brend.

''Mi smo sad u fazi jake promotivne kampanje da nas Europa upozna. Koliko god smo turistička destinacija mi možemo biti jak brend i u smislu poljoprivrednih proizvoda', kazao je Natko Vlahović iz Hrvatskog društva lobista.

Slavonski pekmez ili tradicionalni kulen, mogu pomoći u prepoznatljivosti hrvatskog sela.A hoće li lički krumpir završiti na pariškoj tržnici ovosi o tome hoće li mu hrvatski seljak napraviti dobar marketing. No, tržište EU svakako će mu biti otvoreno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene