Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredni sastanak u Bruxellesu

London neće podržati krizni fond europske pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja članica Europske unije okupili su se na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi donijeli mjere koje bi trebale zaustaviti širenje grčke krize na ostale zemlje članice euro-zone.

'Branit ćemo euro, moramo osigurati stabilnost naše monete i učinit ćemo sve što je potrebno kako bi postigli taj cilj', izjavila je španjolska ministrica financija Elena Salgado, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

Ministri financija trebali bi na svom sastanku donijeti odluku o uspostavi kriznog fonda za pomoć zemljama euro-zone koje se nađu u financijskim poteškoćama kako bi spremno dočekale ponedjeljak kad se otvaraju financijska tržišta. Taj bi mehanizam trebao osigurati branu pred špekulantima koji napadaju euro.

Taj bi fond, prema posljednjim informacijama, raspolagao iznosom od 60 milijardi eura, koje bi Europska komisija posudila na tržištu uz jamstva država članica, a Komisija bi onda prema potrebi mogla taj novac posuđivati zemljama koje se zbog pada kreditnog rejtinga ne bi moglo financirati po prihvatljivim kamatama. 'Odlučno želimo postići dogovor o tom mehanizmu', izjavila je francuska ministrica financija Christine Lagarde.

Darling: To mora biti u nadležnosti zemalja euroskupine

Velika Britanija neće dati jamstva kriznom fondu za financijsku pomoć zemljama eurozone koje su u poteškoćama, rekao je u nedjelju britanski ministar financija Alistair Darling.

'Mislim da je važno da učinimo sve što možemo za stabilizaciju tržišta. Budimo jasni, ako postoji prijedlog osnivanja fonda stabilizacije za euro, to mora biti pod nadležnosti zemalja euroskupine', rekao je ministar za informativni kanal Sky News.

'Ono što nećemo i što ne možemo učiniti je podržati euro, podrška euru je u nadležnosti članica euroskupine', dodao je. Šesnaest od 27 zemalja Europske skupine su članice euro zone. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene