Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijena kruha u Hrvatskoj prosječno će porasti od 20 do 60 lipa po štruci kruha, odnosno u prosjeku 40 lipa, što će neke pekarske tvrtke od danas početi sukcesivno primjenjivati, najavio je direktor Žitozajednice Davorin Hrsto na konferenciji za novinare.


Najavio je i poskupljenje brašna sa sadašnjih 1,65 kuna po kilogramu na prosječno 2 kune po kilogramu.

Vezani članci Najskuplja jesenska sjetva do sada - 3 Zbog ovoga nam je skuplji kruh zajamčen: "Znate koliko su cijene otišle gore…" Proizvodimo pšenicu, uvozimo kruh (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska ima višak pšenice, zbog suše će biti tražena roba u inozemstvu

Načelan dogovor o poskupljenju kruha i pekarskih proizvoda postignut je na razini udruženja mlinarsko-pekarske industrije Žitozajednice, a kada, koliko i koje proizvode će poskupiti odlučit će svaka članica.

No, preporuka je, kazao je Hrsto, da se cijene polubijelog kruha ne povećavaju, jer je riječ o socijalno osjetljivoj kategoriji.

Žitozajednici okuplja 22 mlinarske tvrtke koje drže 80 posto
mlinarske proizvodnje te 35 pekarskih tvrtki na koje se odnosi 75
posto registrirane pekarske proizvodnje.

Direktor tog udruženja kao glavne razloge poskupljenja navodi
trgovačke rabate koji se kreću oko 30 posto te povrat kruha koji
prelazi 17 posto proizvodnje.

Te dvije stavke, objasnio je, čine 50 posto cijene kruha ili
prosječno 1,7 kuna po štruci polubijelog kruha, dok su kod ostalih vrsta kruha postoci daleko veći.

Hrsto je kazao kako se cijena štruce bijelog kruha kreće od 6,8 do 7,4 kune, a mišljenja je da "ta štruca zavrjeđuje cijenu jedne litre Eurosupera (7,69 kn) ili cijenu pola kutije nekih prosječnih
cigareta".

Direktor Žitozajednice upozorio je i na problem neregistrirane
proizvodnje kruha koja godišnje, kaže, iznosi 50.000 tona ili 30 posto od ukupne proizvodnje.

Probleme stvara i pojava damping cijena, jer neki strani trgovački lanaci štrucu kruha prodaju po 99 lipa. Na taj je damping upozorena i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, no, kaže Hrsto, njen je odgovor da nije riječ o nelojalnoj konkurenciji i monopolu.

Kada bi se riješili svi ti 'gorući' problemi, u Žitozajednici su
mišljenja da bi cijena kruha mogla odmah biti snižena od 70 lipa do jedne kune.

Hrsto poskupljenje brašna na dvije kune po kilogramu opravdava trenutačnom cijenom pšenice na tržištu od oko 1,14 kuna po kilogramu, što je 13 posto više nego lani, te procjenom da će cijena i dalje rasti.

Ističe također da je cijena pšenice roda 2006. potpuna ista kao i
2005., a to je 85 lipa po kilogramu. Cijena pšenice na mlinare i
pekare utječe tijekom cijele godine, odnosno od žetve do žetve, a ne samo u vrijeme otkupa, kaže Hrsto objašnjavajući da otkup čitave godišnje količine i čuvanje pšenice iziskuje troškove, jer se kupuje cijela godišnja potreba kako bi seljaci i tvrtke dobili kapital za svoje daljnje poslovanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju