Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza HUB

Kamatne stope u Hrvatskoj ne idu ni gore ni dolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neizvjesnost je na kreditnom tržištu. Kamatne stope trenutačno u Hrvatskoj ne idu ni gore ni dolje.

Tako pokazuje analiza Hrvatske udruge banaka. No, manja je razlika u odnosu na zemlje u eurozoni

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje

Primjerice, u Slovačkoj i susjednoj Sloveniji kamatne stope na stambene kredite čak su i veće. Do sredine prošle godine kamate na kredite kod nas su bilježile pad. On je zaustavljen s eskalacijom fiskalne krize u Europskoj uniji, a o tome ovisi i budućnost.

>> Dobre vijesti: Vlada će subvencionirati kredite za još 250-ak stanova

'Naravno, gospodarski rast i strukturne reforme će činiti dobro, da će kamate imati tendenciju pada, ali eventualno jačanje krize u eurozoni sigurno da će činiti opet pritisak na rast', rekao je Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka.

 

'Teško je očekivati da ako se država zadužuje po 5 na dugoročnim papirima ili 6 posto na inozemnom tržišu da će poduzetnici imati niže kamatne stope', kaže Bohaček. A upravo o njima ovisi gospodarski rast. Banke se zato nadaju da će nova Vladina mjera- 8 milijardi kuna kroz kredite s niskom kamatom od tri posto učiniti okret. Priželjkuju to i poduzetnici.

Značilo bi to olakšanje za sve uz bolje uvjete u bankama, ali i mogućnost da ih građani ili poduzetnici podmire.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene