Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je američki Kongres odbacio vladin plan za sanaciju ugroženog Wall Streeta vrijedan 700 milijardi dolara, novost je uzrokovala slabljenje američkog dolara, a lančana reakcija izazvala je, naravno i pad cijena američkih dionica.


Ipak najveći pad u povijesti, od 19. listopada 1987. godine, od 777, 68 bodova, tj. 6,98 posto zabilježio je američki Dow Jones. Ne zaostaju ni burze diljem svijeta. Tako su azijske burze zabilježile pad vrijednosti i do 3 posto već po objavi zbivanja u SAD-u. I na australskim i novozelandskim burzama zabilježen je pad burzovnih indeksa pa je, primjerice, u Sydneyu S&P/ASX-200 indeks dosegao negativnu vrijednost od 3,5 posto.

Vezani članci Ekonomska konferencija u HND-u (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) - 4 Guverner tvrdi da nije sve tako crno: "Strana tržišta neće pogoditi kriza, a hrvatsko će rasti više i brže od očekivanog" Trebamo li strahovati od nove krize? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Trebamo li strahovati od nove krize? Ekonomski stručnjak tvrdi: ''Ako i dođe, dočekat ćemo je bolje od one iz 2008. godine''

A hoće li i kako će se ova previranja na svjetskom tržištu dionica odraziti na Hrvatsku, zabrinula je mnoge stručnjake, ali i građane.

'Zabrinut sam. Iako poštujem odluku vlade da se ne miješa u funkcioniranje banaka, smatram da u ovom slučaju američka vlada nije ni svjesna kolikog je domet ova kriza ', rekao je Dražen Kalođera, ekonomski analitičar.

>>
Rekordni pad dionica na Wall Streetu, Dow Jones izgubio 778 bodova

>> Oštar pad dionica i rast obveznica na Wall Streetu

>> Zagrebačka burza primila lažnu dojavu o bombi, Crobex se oporavio na -2,96%

Kalođera dodaje kako se kriza već počela odražavati na svjetsku ekonomiju, ali ističe i kako posljedici nisu još uvijek tragične. Postaju tragične u trenutku kada se odraze na realnu ekonomiju, nezaposlenost, cijene i sl. Smatra da u Hrvatskoj nema velike opasnosti i da se sada treba čekati i promatrati reakcija europskih zemalja na rješavanje krize.

'Europske države njeguju tradiciju interveniranja u banke, pa ako tako bude i u ovom slučaju, kriza bi mogla biti umanjena. Realno je naravno, da se ova kriza refleksira na nastavak pad burze i rast kamata. Ipak što će biti, još se ne zna', naglašava Kalođera.

Iako su europske burze jučer završile s trgovanjem prije no što se saznalo za odluku američkog Kongresa, pesimizam koji već nekoliko dana vlada svjetskim ekonomskim krugovima, odrazio se i na njihov rad. Tako su londonska i pariška burza završile rad s padom od 5 posto, a frankfurtska burza malo bolje, sa minusom od samo 4 posto.

Današnji početak trgovanja na Zagrebačkoj burzi sve je dionice odveo u minus. Crobex je tako na samom početku trgovanja potonuo za oko šest posto. Trenutačno je situacija nešto bolja, no, još uvijek u minusu za oko tri posto. U blokadu trgovanja zbog prekomjernog pada otišle su neke od najjačih dionica poput Vira, Tehnike, Tiska, Tankerske plovidbe. Dionica HT-a spuštala se i do 240 kuna.