Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalabrijska zločinačka organizacija ostvaruje veći BDP od nekih država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godišnje poslovanje kalabrijske 'Ndranghete, jedne od talijanskih organizacija mafijaškog tipa, jednako je vrijednosti od 3 posto proizvodnje talijanskog gospodarstva i veće je od brutto domaćeg proizvoda nekih europskih država, ocijenjeno je u studiji .

Istraživačka skupina Eurispes procijenila da je promet koji ostvaruje 'Ndrangheta, drogom i iznudama, krijumčarenjem oružja i prostitucijom, 2007. iznosio 44 milijarde eura.

Pročitajte i ovo Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) nakon razornih požara Sedam amazonskih zemalja sklopilo savez protiv uništenja prašume Ilustracija (Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP) PROMIJENILE SU IME "Zemlja uspravnih ljudi" - Gornja Volta, Dahomej... Možda se iznenadite, ali za ove ste zemlje zasigurno čuli

To je jednako iznosu 2,9 posto talijanskog BDP-a iste te godine i otprilike jednako BDP-u dvije male države Europske unije, Slovenije i Estonije, zajedno. Italija ima treće po veličini gospodarstvo na području eura.

Stručnjaci za kriminal kažu da je kalabrijska 'Ndrangheta, nadvladala Mafiju devedesetih godina i postala najveća krijumčarska skupina za droge te se raširila po cijeloj Europi i dalje.

Izvješće nazvano "Ndragheta Holding" kaže da je samo posao s drogom te kalabrijske organizacije 2007. procijenjen na 27,2 milijarda eura, odnosno na oko 62 posto od njezinih ukupnih ilegalnih zarada.

"Nazvali smo je 'holdingom' jer 'Ndrangheta, više nego bilo koja druga kriminalna organizacija, u poslovanju djeluje poput tvrtke koja ima većinski udio u satelitskim tvrtkama i klanovima koji je održavaju i čine složenu mrežnu strukturu", rekao je predsjednik Eurispesa Gian Maria Fara.

Organizirana zločinačka skupina iz Kalabrije koja je nadjačala sicilijansku mafiju odgovorna je i za ubojstvo šestorice Talijana u Njemačkoj prošlog kolovoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene