Da je pozitivna demografaska slika daleko od hrvatske stvarnosti nije nikakva nepoznanica, a Zaklada Adris predlaže riješenje.


Kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost i potaknula brigu za jedan od ključnih problema s kojim se suočava hrvatsku društvo, Zaklada Adris potaknula je raspravu o negativnim demografskim trendovima u RH, koji dugoročno prijete demografskim slomom naše zemlje. U suradnji s Katedrom za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zaklada je organizirala okrugli stol na kojem su, uz članove Zaklade, sudjelovali pročelnik katedre, dr.sc. Anđelko Akrap, i docent dr.sc. Ivan Čipin.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Izumiremo, Hrvatska treba izdvajati barem 5.000 eura za svako dijete' Slika nije dostupna HRVATSKA STARI U tri godine izgubili smo grad veličine Dubrovnika

Uz objašnjenje povijesnih razloga koji su doveli do sadašnje situacije, prof. Akrap se posebno osvrnuo na nepostojanje sustavnog napora u nas da se okrenu ovi negativni i dramatični trendovi, ukazujući pritom na pozitivne primjere i dobru praksu najrazvijenijih europskih zemalja (primjerice, Norveška i Francuska, a u novije vrijeme i Rusija) koje na odgovoran i promišljen način vode pronatalitetnu politiku.

Loša demografska slika Hrvatske: Roko iz Zagreba ima formulu uspješnog obiteljskog života

Kako je istaknuto, Hrvatska bilježi porast staračkog stanovništva i smanjenje broja novorođene djece, slabo se razvija u prostoru, sporo razvija manje i srednje gradove i zaostaje u modernizaciji društva, što sve skupa rezultira krajnje negativnim demografskim trendovima. U nizu mjera koje predlaže, prof. Akrap se posebno zalaže za tzv. pozitivnu diskriminaciju zaposlenih žena s malom djecom.

Članovi Zaklade upozorili su na potrebu veće zaposlenosti mladih, bolju obrazovanost građana, održiv ekonomski razvoj i gospodarsko domoljublje, univerzalni sustav vrednota – koji će rezultirati boljom obiteljskom i demografskom politikom.

Na tragu demografske svijesti i odgovornosti, Zaklada Adris i Katedra za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozoravaju na nužnost zaustavljanja iseljavanje obrazovanih Hrvata i depopulacije, ističući da je u RH potreban konsenzus hrvatskih političkih, znanstvenih i gospodarskih elita o dugoročnom demografskom razvoju RH, kao prioritetu hrvatskog društva. Posebno ističu da pitanje demografskog i ekonomskog opstanka nacije ne može biti prepušteno spontanosti i nebrizi, zauzevši se za žurnu izradu suvremene demografske strategije RH.

Na kraju, dr. sc. Ivan Čipin predstavio je i nacrt sveobuhvatnih demografskih istraživanja u kojima prvi put u europskom kontekstu sudjeluje i Hrvatska, te koja bi trebala pridonijeti rješenju ovoga gorućeg problema zajednice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook