Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna slika

Loša demografska slika Hrvatske: Roko iz Zagreba ima formulu uspješnog obiteljskog života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je sve više razvoda, a sve manje djece. Ipak, još uvijek ima i pozitivnih primjera

Nastavlja se crna demografska slika Hrvatske. Prošle godine rođeno je gotovo 40 tisuća djece, ali umrlo je 10 i pol tisuća osoba više. Sklopljeno je ni 20 tisuća brakova. A raskinuto njih gotovo 6 tisuća. Demografi upozoravaju - situacija se neće popraviti sve dok Vlada ne donese demografsku politiku.

Pročitajte i ovo Naknade za bebe - 3 svote po mjestima i gradovima Oni za rođenje djece isplaćuju i do 8000 eura: "Ne sjećam se da je naknada nekad bila značajna, znači da mi nije pomogla" Slika nije dostupna Problem koji se zanemaruje godinama UPALIO SE ALARM Sve više iseljenih, nikad manje rođenih - Hrvatska definitivno izumire

Sve više razvoda. A sve manje djece. To je demografska slika Hrvatske.

'Hrvatska jednostavno nema demografsku politiku koja bi preokrenula ove negativne demografske trendove', smatra demograf Anđelko Akrap.

Ubrzano raste populacija, evo kada će nas biti 9 milijardi

Jer, prošle godine rođeno je 39 939 djece, ali umrlo je 50 386 osoba. Negativna statistika i što se tiče brakova. Brak je sklopilo 19 169 osoba, dok se njih 5 992 pravomoćno i rastalo.

Ipak, ima pozitivnih primjera.

U jednoj zagrebačkoj obitelji sve zajedno ih je šestero. Ali, glava obitelji - ima formulu uspješnog obiteljskog života.

'Najbitnije je da se čovjek trudi, da poštiva svoju ženu, jer danas je koliko sam skužio kriza morala, nije baš kriza kruha', kaže Roko Glasnović.

Kako bi potaknuli natalitet, neke općine isplaćuju i rodiljne naknade. U Kalinovcu je to pomoglo. Za svako dijete obitelj dobije po 25 tisuća kuna. Situacija je u ostatku Hrvatske alarmantna.

'Kako nije alarmantno ako veliki prostor Hrvatske su demografski prazni, dakle, ne razvija se', kaže Akrap.

'I sada su problemi upravo u mirovinskom sustavu, zdravstvenom zbog demografskog starenja', smatra.

Žene ne stižu biti majke

Da se razvodi događaju zbog sitnica, najbolje znaju u muzeju prekinutih veza.

'Ima stvarno i smiješnih stvari. Potpuno bizarnih, ironičnih, i naravno tužnih. Zavisi u kakvom je emotivnom stanju netko tako mu se neke stvari više sviđaju ili ne sviđaju', kaže Nikola Vulić.

'Ljudi ulaze u brak jer možda misle da moraju, jer su djeca na putu ili nešto drugo, a možda mi više jednostavno ne živimo na taj način', smatra Britanac James.

Statističari ističu, prvi put u 8 godina smanjen je broj umrlih u odnosu na lani. Ali slaba je to utjeha ako u budućnosti neće biti dovoljno radne snage.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene