Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snalažljivost koja se isplati

VIDEO Kako Hrvati kupuju u Kini...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovina i biznis ne poznaju granice. No kada se nađete u Kini i pored sebe nemate Kineza, ne znate kineski ili nekoga tko priča kineski – e onda do izražaja dolazi vaša snalažljivost.

Ivan Livić s djevojkom Ivanom Todorovski nedavno je bio u Shenzenu, gradu gdje su smještene tvornice najvećih svjetskih kompanija koje se bave elektroničkim uređajima i svime što ide uz njih. Ovaj kineski grad ima 12 milijuna stanovnika. Dakle, kao 3 Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponuda koju nije mogao odbiti A mi se pitamo zašto mladi s diplomama odlaze...

‘Ako želiš dobro i efikasno ondje obaviti posao trebaš imati osobu, Kineza, koji će ti prevoditi i pomoći u snalaženju u tom gradu. Naime, ondje ljudi baš i ne znaju engleski tako da je jedna takva osoba od velike koristi. Bilo bi idealno da znate kineski jer vas onda oni gledaju potpuno drugačije’, kaže Ivan te dodaje da su obje opcije važne kada dođete do cjenkanja koje je ondje potpuno normalna stvar.

No, prilikom jednog obilaska trgovina s Ivanom nije bio prevoditelj kojeg su inače angažirali preko prijatelja. Onda je, kaže Ivan, Google Translator došao na svoje:

Naime, konstantno rastuće kinesko tržište mjesto je itekako povoljne kupnje. ‘Metar kvadratni naljepnica u boji u Hrvatskoj košta između 150 I 160 kuna. U Kini vas to košta manje od 40 kuna. Mi smo za svoju tvrtku Mrkva.hr kupili 10 metara kvadratnih naljepnica’, kaže nam Ivan. Tu je i korisna stranica Alibaba.com. ‘Alibaba.com je ‘eBay za Kinu’. Dakle, stranica putem koje se ostvaruju kontakti s trgovcima, na siguran način dogovaraju poslovi i sama kupnja’, kaže Ivan.

‘Prodavači su u Kini odlični! Pomoći će vam, jako su susretljivi pa čak i ako se dolazite četvrti dan za redom cjenkati. Nisu ni nervozni ni živčani. Rade 6 ili 7 dana u tjednu i više sati od naših radnika no i nakon toga su pristupačni’, kaže Ivan koji svima koji započinju posao savjetuje da se dobro informiraju o mogućnostima koje im nudi daleka Kina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene