Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponuda koju nije mogao odbiti

A mi se pitamo zašto mladi s diplomama odlaze...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam priču o mladom Hrvatu koji je tek završio fakultet, a odmah ga je 'ugrabila' jedna svjetska kompanija.

Ivan Livić je 'friški' inženjer elektrotehnike, a on i njegova djevojka godinama su aktivni na društvenim mrežama Couchsurfing i Airbnb. I tako ugostili par iz Australije - Mitcha i Zoe. Poznanstvo s Mitchem, ispostavilo se, bilo je ključno za Ivanov odlazak u Kuala Lumpur.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Naime, Mitch je inženjer elektrotehnike iz Melbourna, a njegova ga je kompanija, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, poslala u Kuala Lumpur. Upravo je Mitch svom šefu preporučio Ivana, nakon čega je uslijedilo slanje CV-a, nekoliko mailova i 2 intervjua putem Skypea. I Ivan je dobio ponudu za posao u Maleziji koja se ne odbija! A odlučila mu se pridružiti i djevojka Ivana Todorovski koja je diplomirala na Grafičkom fakultetu.

>> Doznajte je li Australija doista nova ‘obećana zemlja’

I putovanje života je počelo! Ivanova kompanija im je platila avionske karte, na aerodromu ih je dočekao vozač i odveo u hotel s 5 zvjezdica gdje su odsjeli dva dana dok im se pripremao stan - koji je također osigurala kompanija.

A stan koji ih je dočekao ostavio ih je bez daha - 195 kvadrata na 8. katu s prekrasnim pogledom. Treba li spominjati da i stan i režije plaća kompanija?! Kao i automobil za koji im plaćaju i benzin. Ivan je dobio i službeni laptop te mobitel za koji mu podmiruju račune. 'U Maleziji je nezaposlenost jako niska, manje od 3% (Hrvatska 18%). Osim što je država jako bogata resursima, te se brzo razvija, država ima dobru politiku zapošljavanja ljudi. Skoro da i nismo vidjeli beskućnike od kada smo tu. Vjerojatno će se stvari mijenjati kako budemo odlazili u druge gradove ili dok prođe više vremena. Ali za sada su dojmovi takvi', piše Ivan na svom blogu gdje ćete moći iz prve ruke pratiti kako izgleda život i posao u zemlji s brzorastućim gospodarstvom.

'Objavljivati ću fotografije i videa s naših putovanja, pisati ću o StartUp sceni, gospodarstvu. Usporediti ću Hrvatsku i Maleziju na više razina, pisati o odnosima u društvu, Balkancima koji tu žive i rade, o dogodovštinama i tako dalje. A pokušati ću i povezati programere koje poznajem u Hrvatskoj s poslodavima ovdje kojima manjka programera', opisuje Ivan kako će izgledati njegov blog o kojem ćete moći čitati i na našem portalu Dnevnik.hr.

>> Evo zašto se u Kanadi živi bolje nego u Hrvatskoj!

Osim bloga, Ivan i Ivana pokrenuli su i svoju Facebook stranicu. 'Osim o putovanjima i detaljima koji nam budu zanimljivi na Facebooku ćemo objavljivati intervjue s ljudima iz drugih zemalja koji žive i rade izvan svojih matičnih država - kako su se na to odlučili, što im nedostaje itd.', pojašnjava Ivan koji kaže da planiraju uskoro otići u Hong Kong kako bi posjetio tvornicu touch screen tableta koji im trebaju za njihov projekt Mrkva.hr.

Naime, Ivan je prije odlaska u Maleziju s kolegom Zoranom Ivančevićem i djevojkom Ivanom Todorovski pokrenuo tvrtku Soba 202 , odnosno projekt Mrkva.hr. Mrkva.hr je online servis za naručivanje hrane, koji se brine da u svojim kvartovima svakodnevno pronalazite najbolje restorane i naručujete hranu preko weba', piše na njihovim stranicama.

Putovanja, kontakti, ideje, obrazovanje, učenje, entuzijazam, znatiželja - mnoge od ovih osobina karakteriziraju i ostale mlade poput Ivana. Možda vas njegov blog inspirira u radu i učenju. Jer, kao što vidite, sve je moguće.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene