Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi nakladnika

Kada vam na kraju posla kažu da se mijenjaju pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da ste bavite proizvodnjom nečega, za što zakon točno nalaže kako mora izgledati. Recimo da ste u to uložili milijun kuna. A onda, na vaše zaprepaštenje, dođe do izmjene zakona i proizvod mora izgledati drugačije.

Kao da to nije dovoljno, država istovremeno vašim potencijalnim kupcima naloži, da se za samo tjedan dana moraju odlučiti za vaš ili neki drugi proizvod. Što mislite, kako ćete proći?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fuchs i Lugarić prijavu proslijedili USKOK-u Nakladnici prijavljeni zbog podmićivanja učitelja Slika nije dostupna Nezadovoljstvo nakladnika i stručnjaka 'Udžbenike biraju propali autori s političkim vezama'

'Sada se trenutno spekulira s time da su veliki nakladnici stajali iza ovakvih zakonskih odredbi. To je potpuna laž. Mi nismo imali ikakvu informaciju da će se ovako rano ići u odabir', kaže Maja Brkljačić, nakladnik. No, ovo je samo točka na i. Naime, država je prošle godine ukinula besplatne udžbenike i to, nakon što su oni već naručeni i otisnuti. Nakladnici su novac djelomično nadoknadili na otvorenom tržištu no ostalo je više od 50 posto zaliha čija se vrijednost procjenjuje na 200 milijuna kuna. Ostatak knjiga možda se i mogao prodati na ljeto, da pravila igre nisu promijenjena.

'Mi smo samo ove godine napravili desetak novih proizvoda u koje smo uložili nekoliko milijuna kuna i sada se vrlo lagano može desiti da od toga ne uspijemo ništa prodati, kaže nakladnik Robert Šipek. Nakladnici su ogorčeni. Stvaranje jednog udžbenika traje najmanje godinu dana. Takav proces ne trpi česte promjene rokova i pravila Kao da to nije dovoljno, resorno ministarstvo dodatno im je zapaprilo život. Izmijenjeni zakon na snagu je stupio 2.ožujka, a šest dana kasnije školama je poslan dopis, prema kojem imaju samo pet dana za odabir knjiga iz kojih će se učiti sljedeće četiri godine. Sredinom lipnja završava drugi krug izbora udžbenika a nakladnicima ostaje manje od dva mjeseca za tiskanje naručenih knjiga.

'Novi zakon vjerujem da, u tom smislu, je donesen i nije imao smisla, ne za manje nego za sve nakladnike. Nije napravljen proces prilagodbe. On je donesen, da se odmah u istoj godini primjenjuje', tvrdi nakladnik Vladimir Resnik. 'To su sve stvari na koje smo mi ministarstvo upozoravali i molili da se sjednemo za stol i dogovorimo o rokovima koji će biti prihvatljivi i nama i njima. Međutim, apsolutno su sva naša upozorenja naišla na gluhe uši.  Pod kojim argumentom? Bez argumenata.', kaže Maja Brkljačić.

Prilagodba europskim standardima

Mnogi roditelji možda misle da ovo napokon znači kraj njihovih muka no, priča nije tako jednostavna. Naime, paralelno s razvojem četverogodišnjih udžbenika, Hrvatska radi na prilagodbi udžbenika europskim standardima. Drugim riječima, knjige koje se sada odaberu, vjerojatno neće preživjeti četverogodišnji mandat, jer će se u međuvremenu opet morati mijenjati. 'Ono što mene najviše frustrira je to što se udžbenik svake godine predstavlja kao jedan od glavnih socijalnih problema . Udžbenici se predstavljaju u negativnom kontekstu, to je ono što mene smeta, a ministarstvo se nikad do sada nije stalo u obranu', ističe nakladnik Resnik.

Upravo suprotno, svaka odluka vezana uz udžbenike, nakladnike dijeli na velike i male. Istovremeno, u očima brojnih roditelja oni su glavni krivci za sve. U takvom kaosu, zakoni se donose pa zatim ukidaju. Narudžbe potpisuju a zatim otkazuju. Ironično, te mjere roditeljima školaraca neće uštedjeti novac već upravo suprotno. No, posljedice će biti daleko ozbiljnije za one, koji iz knjiga, pripremljenih na ovako neozbiljan način, moraju usvajati znanje.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene