Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivan početak godine

Porast izvoza: 'Samo da država ne odmaže'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U studenom je porastao izvoz za 16,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Iako su ovakva kretanja cikličke prirode, sve više domaćih poduzetnika okreće se međunarodnom tržištu. Kažu, tamo nemaju problema s nelikvidnošću, a kad se jednom pronađe tržište, treba se samo truditi na njemu i opstati.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić izvoz sirovina "Pozivam srpske prijatelje da dođu i surađuju s nama": Predsjednik Ugande ponudio izravnu suradnju Slika nije dostupna U prvom tromjesečju brži rast uvoza od izvoza

>> HNB neće dopustiti daljnje slabljenje kune

'Puno je teže zadržati tu poziciju nego što je sam probitak jer tržište uvijek traži više i bolje. Nikako se ne može uspavati i biti samozadovoljan s nekakvim brojkama koje možda mogu u hrvatskim razmjerima biti i lijepe, međutim na europskom i svjetskom tržištu definitivno se mora kontinuirano rasti', kazao je poduzetnik Darko Pappo.

'Sa zadovoljstvom mogu reći da smo mi u 2010. godini povećali direktan izvoz za 71 posto u odnosu na 2009., ako uspoređujemo s 2008. godinom koja je bila još bolja u odnosu na 2009. Mi smo 20 posto i od 2008. bolji što je vrlo veliki i dobar rezultat. Mi ne očekujemo da država direktno nama kao poduzeću išta pomogne. Mogu samo reći da bi željeli da u onom dijelu gdje mi imamo interesa graditi i izgraditi nove proizvodne pogone da nam se ne odmaže', tvrdi Darko Pappo, vlasnik tvornice vijaka DIV.

Veseli svaki rast izvoza

Mnogi hrvatski poduzetnici okrenuli su se drugim tržištima. Prije svega zbog toga što vani na vrijeme naplate svoje usluge i od njih se očekuje da pokrenu i domaće tržište, no, neće ići tako lako. 'Veseli svaki rast izvoza, ali treba reći da su te stope i dalje prilično niže u odnosu na našu istočno europsku konkurenciju. Tamo se bilježe puno veće stope rasta jer su ta gospodarstva prošla puno ranije proces restrukturiranja', tvrdi ekonomski analitičar Hrvoje Stojić.

Nerijetko je poduzetnicima koji pronađu svoje mjesto pod suncem na međunarodnom tržištu za opstanak nužno povećanje kapaciteta, a zbog spore birokracije Hrvatska im to onemogućava. Samim time i povećanje radnih mjesta. DIV je primjerice zbog nepostojećeg potoka u Kninu prekinuo izgradnju novih pogona.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene