Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Hrvatska bilježi porast izvoza u 2012. godini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon dobre vijesti iz gospodarstva. U 2012. godini Hrvatska bilježi porast izvoza u odnosu na 2011. godinu.

Dobra godina za hrvatske izvoznike, od siječnja do studenog 2012. godine Hrvatska je izvezla roba u vrijednosti 66 milijardi kuna. Istodobno je uvoz iznosio 113 milijardi kuna. U usporedbi s 2011. godinom,kada je izvoz iznosio 64 milijarde kuna, a uvoz 112 milijardi kuna, zamijećen je blagi porast izvoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gospodarski odnosi Hrvatske i SAD-a Evo što najviše izvozimo u SAD. Iznenađeni? Slika nije dostupna Vanjskotrgovinski partneri RH prošle godine najviše izvozila u Italiju

'Kad imate domaću potrošnji koja se smanjila, onda se više smanjuje uvoz, a izvoz raste', objasnio je dr. Ante Babić, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

>> Industrijska proizvodnja pala 4,5 posto

Od onoga što Hrvatska izvozi, na prvom mjestu su industrijski materijali (31 posto). Slijede proizvodi široke potrošnje (15 posto), zatim goriva i maziva (13 posto) pa tek onda hrana i piće (10 posto). Uspješnu izvoznu godinu imao je Zvonko Popović, proizvođač čipsa iz Donjeg Miholjca. 'Na kraju smo imali tako dobar rezultat da nam je rast izvoza podignut u odnosu na 2011. za 77 posto', rekao je Popović.

Najviše izvozimo u europske zemlje (86 posto) i to zemlje EU (59 posto) i zemlje CEFTE (19 posto). Pojedinačno, najviše smo robe prodali Talijanima. Čips iz Donjega Miholjca odlazi u Mađarsku i zemlje CEFTE. Kako će Hrvatska s njima trgovati nakon ulaska u EU, još nije poznato. 'Nažalost ta pravila ne znaju ni najodgovorniji ljudi u politici, a kamoli gospodarstvenici', rekao je Popović.

U 2012. godini povećan je i izvoz nemonetarnog zlata za 440 posto u odnosu na 2011. godinu. Tako je 2011. obiteljskog zlata izvezeno u vrijednosti 294 milijuna kuna, a 2012. u vrijednosti od čak 1,25 milijardi kuna. Zlato je u ovom trenutku jedina roba koja nema vanjskotrgovinski deficit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene