Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda je situacija loša, Hrvatska je srećom još daleko od grčkog scenarija ili onog koji upravo proživljava Irska. Irska je, naime, pred financijskim kolapsom!


Nakon godina snažnog gospodarskog rasta, država se srozala pred stanje bankrota, jer je sa čak 45 milijardi eura spašavala svoje posrnule banke. Jeftino zaduživanje u godinama jakog rasta napumpalo je cijene irskih nekretnina i pojačalo građenje. Država je poreze zato fokusirala na imovinu. No kada je kriza slomila građevinski sektor i srušila cijene, banke više nisu mogle naplaćivati kredite a državi su pali prihodi.

Vezani članci Noah Jupe i Nicole Kidman Impresivnu karijeru ostvario je već do 15. godine, a svjetski mediji raspisali su se o njegovu talentu Slika nije dostupna Izvanredno stanje zbog financijskog kolapsa

>> Hrvatska na 19. mjestu u redu za bankrot

Irskoj nije ostalo ništa drugo no spašavati banke sa čak 45 milijardi eura što ju je bacilo u debeli minus. Stručnjaci predviđaju da se to neće dogoditi u Hrvatskoj. 'Za sada je hrvatski bankovni sustav stabilan visoko kapitaliziran i svi stress testovi i procjene relevantnih institucija i analitičara ukazuju na to da hrvatski sustav može podnijeti nastavak rasta nenaplativih potraživanja', rekla nam je Zrinka Živković Matijević, ekonomska analitičarka Raiffeisen banke.

Dramatični dani

Zbog novca s kojim su nacionalizirali banke minus Irske pojeo je čak 32 posto BDP-a. Grčka ga je uspjeli smanjiti na i dalje visokih 13,6 BDP-a. Hrvatski minus od 4,3 posto BDP-a puno je manji ali su i hrvatski problemi drukčije prirode. Dok čeka pomoć MMF-a i Unije Irska živi dramatične dane.

'Irski narod sada je paraliziran od straha i zabrinutosti za svoju budućnost za svoje poslove i za svoje obitelji', istaknuo je Kenny Enda, šef irske oporbe. Vlada je odbijala priznati da treba pomoć no zadnje vijesti govore kako je guverner centralne banke najavio da Irska od EU i MMF-a ipak očekuje spasonosnu pozajmicu od nekoliko desetaka milijardi eura.