Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od stotinu američkih tvrtki planira velika ulaganja u Hrvatsku, zainteresirani su za poljoprivredu, građevinu i turizam.


Dubrovačka vrata širom su otvorena i plan je jasan, a to je privući pozornost američkog kapitala i prekinuti dugih 10 godina bez velikih ulaganja. 'Predstavit ćemo naše poslove Hrvatskoj i regiji, saznati više o mogućnostima ulaganja i nadam se da će do toga i doći', kazao je Hoyt Yee iz veleposlanstva SAD-a.

Vezani članci PR Zadržavanje pažnje potrošača najveći je izazov svakog branda Ilustracija (Foto: Getty Images) Serijski lopov krao po kamp-kućicama u Dubrovniku: Policija pronašla tek dio novca

Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo uvjeren je da će to dovesti do novog investicijskog vala i da će dati jedno novo povjerenje ulaganja u ovom području. Povjerenje je prije gotovo dva desetljeća iskazala američka tvrtka IBM. Klima je tada bila drukčija, no stvari koje budući ulagači traže ostale su iste.

>> 'Hrvatska je premala da sama privuče ulagače'

Važnost stabilnosti i sigurnosti

'Osim visokoškolovane radne snage, dobro obrazovnog sustava koji može hraniti te buduće centre, adekvatnog poreznog okvira i cijene rada, jako je bitna stabilnost i sigurnost', uvjeren je direktor IBM-a Krešo Perica. Rješavanje birokratskih prepreka na prvom je mjestu i sada bi velik interes trebao porasti. Građevina, poljoprivreda i turizam, grane su od kojih se najviše očekuje.

'Sve su to poslovi koji nemaju težinu od nekoliko milijuna dolara ili eura, to su veliki zahvati koji se mjere u stotinama', kazao je Nobilo. Zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić misli da privatne investicije trebaju biti 'driving force' koje će na neki način riješiti jedan dio ekonomske krize u kojoj smo se našli.

Dubrovačka konferencija, 15. je obljetnica tragične smrti Rona Browna, nekadašnjeg američkog ministra trgovine. Namjeru da osobno dovede investitore u zemlju tek izišlu iz rata nije ostvario.  Poginuo je kada se njegov avion srušio pri slijetanju u Dubrovnik 1996. godine. Pokretanje uspavanog gospodarstva nastavak je njegove misije.