Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt se financira iz instrumenata za povezivanje Europe (CEF).


Hrvatskoj je odobreno 102 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku, objavila je Vlada na svom Twitter profilu.

Vezani članci INA benzinska pumpa, ilustracija Nakon Vladine odluke INA objavila koju vrstu goriva prestaje prodavati: "Prisiljeni smo prilagoditi poslovanje" LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kako će izgledati život na Krku s LNG terminalom? Za budućnost strahuju ribari, pčelari, ugostitelji, ekolozi...

Projekt LNG terminala na Krku financira se iz Instrumenata za povezivanje Europe (CEF), a odluka je donesena na današnjem sastanku Koordinacije odbora CEF-a.

"Danas smo dobili odlične vijesti iz Europske komisije. Za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno nam je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Ministar je istaknuo kako je ovo jedan od najznačajnijih energetskih projekata ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini, a to dokazuje i današnja odluka o sufinanciranju.

Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

"Ovaj projekt će definitivno podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju koja će imati priliku razviti nove usluge, nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom ovog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj", naglasio je Dobrović.

Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura.

Drugi odobreni projekt odnosi se na unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid, koji je ocjenjen kao najinovativniji projekt. Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.

Dobivanje sredstava za projekt LNG terminala komentirao je i premijer Andrej Plenković.

"To je dokaz da smo na vrijeme poslali zahtjev za sufinanciranje terminala na Krku. Jučer sam imao sastanak s potencijalnim partnerima koji su spremni ulagati. Povećat ćemo energetsku sigurnost, opskrbu plinom i biti važan dio opskrbe u cijeloj Europi", kazao je Plenković i dodao kako vjeruje da bi se projekt mogao realizirati kroz nekoliko godina.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju