Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 4 godine zatvoreno 15.000 obrta

Hrvatski obrtnici na sajmu u Muenchenu: Kako su krizu prevladali njemački kolege?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza nas je stajala gubitka 15.000 obrta. A u Munchenu je na sajmu obrtnika nova znanja i iskustva došlo razmijeniti više od 1.000 izlagača iz 40 država svijeta. Među njima su i hrvatski obrtnici.

Ako se od nekoga može nešto naučiti to su svakako njemački obrtnici jer se gotovo čitavo bavarsko gospodarstvo temelji na obrtu. U cijeloj Njemačkoj ima gotovo 190.000 obrta, a Hrvatska je u protekle 4 godine samo u obrtu izgubila 30.000 radnih mjesta. Upravo su ovakvi sajmovi sjajna prilika za promociju hrvatskog obrtništva, razmjenu iskustava, ali i stjecanje novih kontakata.

Pročitajte i ovo Raste broj obrta Otvoreno 7190 obrta Obrtnički bum u Hrvatskoj: Nikad više otvorenih tvrtki, no jedan podatak zabrinjava stručnjake Boom obrtnika u Našicama, ilustracija - 2 Biznis boom Oni prkose trendu iseljavanja: Otvaraju obrte, vlastite poslove i pozivaju mlade da ostanu

U Muenchen, srce njemačkog obrtništva, stigli su i hrvatski obrtnici. 14 izlagača, na najvećem obrtničkom sajmu izložilo je najbolje iz svoje ponude - od inovativne roto rašpe, preko plastičnih zaljevača, do drvene galanterije.

Drvene vizitke i kućni brojevi Željka Cara pravi su hit sajma. 'Mislim da imamo dovoljno kvalitete, kreativnosti i inovacije da uđemo na europsko tržište', smatra obrtnik Car. 

Prerezati loše stanje u hrvatskom obrtništvu došao je i ministar Gordan Maras. 'Mi radimo i ulažemo u infrastrukturne projekte. Želimo u prometu u lukama napraviti određene investicije u vodnom gospodarstvu. To je ono što će Hrvatska ponuditi narednih godina, gdje će naši obrtnici imati posla', kazao je Maras.

Potpora njemačkog kolege nije izostala. 'Siguran sam da će Hrvatska u budućnosti imati priliku još intenzivnije surađivati s Njemačkom. Mi ćemo na gospodarskoj razini i kroz investicije dati svu podršku Hrvatskoj za bolji razvitak', kazao je ministar gospodarstva i tehnologije dr.Philipp Rosler.

Slavonski su kuleni u Njemačkoj dobro poznati, kao i domaći rezanci.

'Svoje prozivode prodajemo u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj. Ako se pokaže da ima zainteresiranih na vašem tržištu, otvoreni smo za suradnju',kazao je njemački obrtnik Franz Schwaz.

U Hrvatskoj je propalo 15 tisuća obrta od početka krize. Sajam je izvrsno mjesto za stvaranje kontakata i otkrivanje tajne uspjeha 190 tisuća njemačkih obrtnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene