Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crno ili bijelo, plešivičko, dalmatinsko ili možda istarsko? 400 najvećih svjetskih vinskih stručnjaka koji će sljedećih 7 dana obilaziti hrvatske vinarije bit će pred vrlo ugodnim kušačkim izborom. Hrvatska je naime ovih dana domaćin prestižnog vinarskog svjetskog Kongresa.


Male parcele, mnogo sorti, osunčane padine i tradicija pradjedova - Plešivica. Vinoljupci odlaze odavde s punim prtljažnicima butelja. Vinari otkrivaju: stari način proizvodnje, bez kemije, daje vino koje s nogu obara i najveće kritičare. 'Imamo tako dugu tradiciju, a za nas se ne zna', žale se vinari ovog kraja. Hrvatski vinogradi su u zadnjih 30 godina polako nestajali - do 2000. godine broj im se prepolovio. No, u novom stoljeću se vraćaju. U 8 godina niknulo je 5 tisuća novih hektara vinove loze.

'Imate dobre šanse'

Vezani članci Slika nije dostupna Lako tako: Toni Cetinski postao vinar iz fotelje Slika nije dostupna Vatra progutala vinograd i voćnjake

To su prepoznali i stručnjaci te u Hrvatskoj organizirali svjetski Kongres vina. Stručnjaci vjeruju kako je Hrvatska zemlja velikih prilika za vinski biznis. 'Ako možete zadržati svoje karakteristične okuse i regionalne posebnosti bez da u vina stavljate puno alkohola, mislim da imate dobre šanse za uspjeh', kaže veliki svjetski stručnjak Peter Hayes. Potražnja modernog tržišta je jednostavna - male količine, visoka kakvoća i viša cijena.

Kako nagovoriti Amerikance?

Još samo ostaje problem kako jednog Amerikanca nagovoriti da za Plavac izdvoji 50 dolara, kad u Americi za 20 dolara može dobiti pristojan Cabernet Suvignon.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju