Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak šefova u Bijeloj kući

Hoće li svjetski čelnici rješiti financijsku krizu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čelnici okupit će se ovoga vikenda u Washingtonu na summitu posvećenom rješavanju globalne financijske krize i reformama regulatornih struktura međunarodnog financijskog sustava, uz sudjelovanje predsjednika država ili vlada skupine G-20, te najviših dužnosnika EU-a, UN-a, MMF-a i Svjetske banke.

Financijski summit u Bijeloj kući, prvi je sastanak šefova država ili vlada skupine G-20, koja uključuje najrazvijenije zemlje svijeta iz skupine G-7 te zemlje u razvoju kao što su Kina, Indija, Brazil, JAR i Južna Koreja. Skupina G-20 osnovana je tijekom azijske financijske krize 90-ih godina, a predstavlja gotovo 90 posto svjetskog BDP-a, do sada je djelovala kao forum ministara financija njezinih 19 članica i EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Guverner FED-a 'Svijet se počinje oporavljati od recesije' Slika nije dostupna Summit o financijskoj krizi Ahmadinedžad: Kapitalizam je na rubu propasti

Summit se održava u vrijeme prijenosa vlasti u SAD-u s administracije predsjednika Georgea W. Busha na administraciju novoizabranog predsjednika Baracka Obame, što nije najpovoljniji trenutak za donošenje dugoročnih odluka, no najteža financijska i gospodarska kriza u svijetu od tridesetih godina prošlog stoljeća zahtijeva hitnu globalnu akciju. Trenutačni vakuum vodstva na američkoj strani mogao bi u prvi plan summita izbaciti čelnike nekih drugih zemalja, ocijenili su analitičari. 

>> Financijska kriza: Europljani traže veću regulaciju tržišta

'To je velika prilika za druge zemlje da se primaknu središtu pozornice. U normalnoj situaciji, postoje jasni američki prioriteti koji udaraju po drugim prioritetima, i obično američki predsjednik određuje ton. No, u velikoj mjeri izgleda da se predsjednik Bush isključio po tim pitanjima', ocijenio je Simon Johnson, bivši glavni ekonomist MMF-a i suradnik Instituta Peterson za međunarodnu ekonomiku iz Washingtona.

Među čelnicima od kojih se očekuje najenergičniji nastup na summitu su britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy.

Europski čelnici kažu kako su ujedinjeni u pozivu za uspostavu globalnih financijskih regulatornih tijela i veću transparentnost financijskog poslovanja.

Francuski predsjednik Sarkozy zauzima se za uspostavu tijela za stalni globalni nadzor financijskih transakcija, dok britanski premijer Brown zagovara nadzor 30 najvećih svjetskih banaka. Njemačka predlaže jačanje MMF-a kao čuvara svjetske financijske stabilnosti i prihvaćanje odredbi za upravljanje financijskim tržištima.

Nigel Sheinwald, britanski veleposlanik u Washingtonu, najavio je da će premijer Brown pozvati na koordiniranu akciju za davanje fiskalnih poticaja gospodarstvima.

Očekivanja Bijele kuće

Bijela kuća je uoči summita najavila kako očekuje postizanje 'suglasnosti oko izvora krize, pregled do sada poduzetih mjere i utvrđivanja područja na kojima se odmah mogu poduzeti koraci da se odgovori prisutnim izazovima'.

'Također očekujemo da će čelnici raspravljati o zajedničkim načelima za reforme kao vodiču budućeg rada, kako bi se svela na minimum mogućnost da se slična kriza dogodi u budućnosti', rekao je na briefingu Daniel Price, visoki ekonomski dužnosnik Bijele kuće, koji vodi pripreme za financijski summit.

Price je naglasio kako se očekuje da će se rasprava na summitu usredotočiti na četiri načela: jačanje transparentnosti i odgovornosti, jačanje regulacije, promicanje integriteta financijskih tržišta i jačanje međunarodne suradnje na razini nacionalne regulacije i kroz reforme međunarodnih financijskih institucija.

Kako bi se ta načela provela, Bijela kuća očekuje da će čelnici na summitu dogovoriti 'akcijski plan s utvrđivanjem konkretnih mjera', te da će razradu tih mjera povjeriti radnim skupinama, kako bi ih razmotrili na idućim summitima, kazao je Price.

Financijski summit u Washingtonu održava se u petak i subotu u Bijeloj kući Predsjednik Bush vjeruje da će čelnici imati na umu kako te reforme mogu biti uspješne samo ako su temeljene na zajedničkim načelima slobodnog tržišta, otvorenih i konkurentnih gospodarstava, širenja trgovine, povećanja ulaganja i protoka kapitala, naglasio je Price. Barack Obama neće sudjelovati na summitu, a zbog brojnih zahtjeva za sastanak s njime, njegovi savjetnici su organizirali da se bivša državna tajnica Madeleine Albright i bivši republikanski kongresnik Jim Leach, sastanu s čelnicima u njegovo ime, navodi u četvrtak The Washington Post.

Dužnosnici Bijele kuće osigurali su briefinge za Daniela Tarulloa, međunarodnog ekonomskog stručnjaka koji će biti Obamin 'časnik za vezu' na summitu.

Daniel Price je odbacio primjedbe da je vrijeme održavanja summita neprikladno. 'Mi vjerujemo da je okupljanje tih čelnika pravodobno i primjereno. Ustvari mislimo da će biti puno više zajedničkog interesa među zemljama za stolom nego što to retorika sugerira'.

Klaus Scharioth, njemački veleposlanik u SAD-u, ocijenio je kako su potrebne brze i odlučne reforme, jer je sadašnja kriza dovele u pitanje legitimitet ideje slobodnog tržišta, shvaćanje dobrog upravljanja i uloge međunarodnih financijskih institucija.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, naglasio je važnost uključivanja zemalja u razvoju u odlučivanje o politici, strukturama i normama međunarodnog financijskog sustava.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka G20 prošloga su vikenda u Sao Paulu održali pripremni sastanak za summit, na kojem su izrazili uvjerenje da će zajednički izvući lekciju iz sadašnje krize i poduzeti sve potrebne mjere za povratak povjerenja tržišta i stabilnosti te umanjenja rizika od nove krize.

G20 je objavio da bi MMF 'trebao imati vodeću ulogu u toj zadaći, u skladu s mandatom'.

Financijski summit u Washingtonu održava se u petak i subotu u Bijeloj kući. Uz domaćina, predsjednika Busha, na njemu će sudjelovati predsjednici ili premijeri Argentine, Australije, Brazila, Velike Britanije, Kanade, Kine, Francuske, Indije, Indonezije, Italije, Njemačke, Japana, Meksika, Rusije, JAR, Južne Koreje, Turske, Nizozemske i Španjolske, te saudijski kralj Abdullah.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene