Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjena

HNB: Očekujemo recesiju od 0,2%! Bez posla će biti 350.000 ljudi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sjednice Savjeta HNB-a Viceguverener te institucije Relja Martić potvrdio je da središnja banka u 2012. očekuje blagu recesiju od 0,2 posto.

Viceguverner Relja Martić je ujedno pohvalio smanjenje javne potrošnje Vlade Zorana Milanovića. Savjet HNB-a raspravljao je o mogućnostima da se usklađenim djelovanjem monetarne i fiskalne politike ublaže učinci krize.

Pročitajte i ovo Videozid o mogućoj recesiji u Hrvatskoj - 4 ANALIZA MISLAVA BAGE Što nas može spasiti od recesije i koji je lijek za podivljalu inflaciju? Slika nije dostupna Ako se nastave problemi s plinom Ne baš optimistično predviđanje guvernera: "U 2023. moguća recesija"

'Vidjeli ste brojke i mi smo procjenili da bi BDP mogao u ovoj godini stagnirati ili blago pasti za 0,2 posto', reko je viceguverner.

Proračunska štednja je i jedini mogući smjer ali nažalost rastu gospodarstva kratkoročno neće pomoći. Domaći bankari drže da će smanjena narudžba hrvatskih proizvoda iz Eurozone rezultirati novom recesijom od negativnih 1,3 posto.

Vlada je pak optimističnija. Milanovićev tim očekuje da će nas spasiti investicije. I one koje će pokrenuti Vlada, ali i one privatne i strane. Ekonomisti iz Savjeta HNB-a nažalost na vjeruju da je to moguće.

'Svi su izgledi da bi ova godina mogla doista biti teška. Ja mislim da bi za mjesec, dva na cesti moglo biti i 350 tisuća ljudi', rekao je Branimir Lokin, član savjeta HNB-a.

Nezaposlenost je pravo i najbrutalnije ogledalo krize. Posao se gubi, novi se teško dobiva. Kada se to promjeni moći ćemo reći da kriza jenjava. Vlada je dala hrabro obećanje: 50 tisuća novih radnih mjesta u dvije godine. Vojska sa Zavoda drži ih za riječ.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene