Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HEP je s mađarskim partnerom potpisao sporazum o zajedničkoj namjeri izgradnje 400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pečuh, koji bi u pogon trebao biti pušten do 2010., a s talijanskim partnerom zajedničku izjavu o namjeri izgradnje visokonaponskog podmorskog kabela između Italije i Hrvatske.


Projekt izgradnje dalekovoda Ernestinovo-Pečuh je procijenjen na ukupno 50 do 80 milijuna eura, početak radova očekuje se iduće ili 2008. godine, a njegovo puštanje u pogon najkasnije do 2010. Druga je investicija procijenjena na 250 do 400 milijuna eura.

Vezani članci Poskupljenje električne energije, Ilustracija Od 1. travnja poskupljuje struja: Iz HEP-a otkrili koliko će se građanima povećati računi Milivoj Bolobanić I s đavlom je izašao na kraj, ali s HEP-om vodi bitku paklenu: Egzorcist pod ovrhom zbog neplaćene struje

Ti su dokumenti potpisani u sklopu međunarodne radionice o nacionalnim tržištima električne energije dvije godine nakon UCTE rekonekcije. 

Tom se prilikom potpredsjednik Vlade Damir Polančec osvrnuo i na pitanje privatizacije HEP-a rekavši kako s privatizacijom HEP-a ne treba žuriti, treba biti oprezan i mudar, napominjući da treba učiti i na dobrim i lošim iskustvima drugih zemalja koje su već provele privatizaciju elektroenergetskog sektora.

Čelnici HEP-a na višegodišnjoj su tehničkoj pomoći zahvalili i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), koja će u 2007. postupno završiti aktivnosti svoje Misije u Hrvatskoj.

Direktor USAID Misije u Hrvatskoj William Jeffers iznio je tom prigodom i podatak da je USAID u proteklih sedam godina uložio oko 8 milijuna dolara u hrvatski elektroenergetski sustav. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju