Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HEP je s mađarskim partnerom potpisao sporazum o zajedničkoj namjeri izgradnje 400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pečuh, koji bi u pogon trebao biti pušten do 2010., a s talijanskim partnerom zajedničku izjavu o namjeri izgradnje visokonaponskog podmorskog kabela između Italije i Hrvatske.


Projekt izgradnje dalekovoda Ernestinovo-Pečuh je procijenjen na ukupno 50 do 80 milijuna eura, početak radova očekuje se iduće ili 2008. godine, a njegovo puštanje u pogon najkasnije do 2010. Druga je investicija procijenjena na 250 do 400 milijuna eura.

Vezani članci Tomislav Ćorić Vlada otpisuje troškove za struju na Banovini, ali što je s onima koji nemaju ugovor s HEP-om? Ćorić: "Uputili smo poziv i drugim opskrbljivačima da se uključe" Radnici HEP-a popravljaju dovode struje u Banovini HEP reagirao zbog tvrdnji da na potresom pogođenom području vikendom ne rade: "Od dana potresa djelatnici rade bez pauze"

Ti su dokumenti potpisani u sklopu međunarodne radionice o nacionalnim tržištima električne energije dvije godine nakon UCTE rekonekcije. 

Tom se prilikom potpredsjednik Vlade Damir Polančec osvrnuo i na pitanje privatizacije HEP-a rekavši kako s privatizacijom HEP-a ne treba žuriti, treba biti oprezan i mudar, napominjući da treba učiti i na dobrim i lošim iskustvima drugih zemalja koje su već provele privatizaciju elektroenergetskog sektora.

Čelnici HEP-a na višegodišnjoj su tehničkoj pomoći zahvalili i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), koja će u 2007. postupno završiti aktivnosti svoje Misije u Hrvatskoj.

Direktor USAID Misije u Hrvatskoj William Jeffers iznio je tom prigodom i podatak da je USAID u proteklih sedam godina uložio oko 8 milijuna dolara u hrvatski elektroenergetski sustav.