Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Ministri MMF-a

'Ohrabrujući znaci gospodarskog oporavka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda na proljetnom su zasjedanju pozdravili ‘ohrabrujući’ oporavak svjetskog gospodarstva, te pozvali na rješavanje problema kao što su visoka zaduženost brojnih država, nezaposlenost i održive javne financije.

‘Znaci jačanja gospodarskog oporavka su ohrabrujući, ali ostaju mnogi izazovi koje treba rješavati zajednički’, navodi se u priopćenju sa sastanka Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), 24-članog upravnog tijela MMF-a, održanog na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Ministri su pozvali MMF da nastavi jačati nadzor globalnih gospodarskih i financijskih kretanja, te pružati savjete članicama u ekonomskoj politici.

Pročitajte i ovo Ilustracija SUMORNA PROGNOZA MMF nema dobre vijesti: Upozorio što bi se moglo dogoditi ako potraje visoka inflacija, Europa je posebno na udaru Slika nije dostupna Nada se da će svi dopridonijeti Friščić: Guverner osim konstatacije stanja treba dati i svoj doprinos

>> G-20: Globalno gospodarstvo se oporavlja brže od očekivanja

Također su se založili za jačanje financijske regulacije i nadzora, radi obnove stabilnog globalnog financijskog sustava, koji može poduprijeti gospodarski oporavak. Pozdravili su oporavak mnogih zemalja niskih prihoda, te istakli da razmatraju prijedlog izvanrednog otpisa dugova za zemlje pogođene prirodnim katastrofama, uključujući i Haiti. IMFC u priopćenju poziva članice da pristanu na reformu kvota i sustava glasovanja u MMF-u, te najavljuje dovršetak revizije sustava kvota prije kraja godine.

Ministri su također istakli predanost MMF-a da odgovori potrebama članica kod rješavanja posljedica krize, posebno u jačanju analize sustavnih rizika. Oni su pozvali na otvorenu raspravu oko jačanja djelotvornosti i širenja mandata MMF-a nadzoru, kreditiranju, prevenciji kriza i stabilnosti međunarodnog monetarnog i financijskog sustava. Također su pozvali MMF da pojača nadzor na području mikrofinanciranja, kolanja kapitala, te sustavnih rizika i njihovog prelijevanja.

IMFC je pozvao zemlje članice da ispune svoje obveze redovitih konzultacija s MMF-om, prema članku IV., nakon što je Argentina na sastanku objavila da joj ne trebaju takve konzultacije, i da joj je bolje bez ‘okova’ MMF-a, kojeg krivi za dužničku krizu 2001-2002. i nagomilavanje 100 milijardi dolara duga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene