Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže i MMF

Građevinske tvrtke bez ijednog zaposlenog dužne 5 MILIJARDI kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinske tvrtke su prve za spašavanje jer bez njih nema ni javnih investicija. A kako Hrvatska misli dovesti u red državne financije reći će zamjenici šefice MMF-a koja u ponedjeljak stiže u Zagreb.

Premijer Milanović sigurno će primiti izaslanstvo MMF-a koje dolazi u ponedjeljak u Hrvatsku. Nije to rutinski posjet zamjenice šefice MMF-a Nemat Shafik. Taj financijski policajac čiji su, istina, glavni analitičari priznali nedavno da je preporuka o potpunoj štednji bila kriva, ipak želi vidjeti kako Hrvatska misli dovesti državne financije u red. Što će to MMF predložiti Vladi, a što se ne zna ili što bi to Vlada i guverner središnje banke trebali reći izaslanstvu MMF-a, a oni to ne znaju?

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Mišljenje MMF-a je važno zbog kreditnih agencija Ono što će MMF čuti više-manje znamo. Nakon pada rejtinga rebalansom se smanjuje proračun jer tek tada Vlada može ostvariti ono što je naumila. Štedi se i na dodacima na plaće državnih službenika, a bitno je i otklanjanje prepreka što se radi nizom zakona koji se moraju izvršiti. Vrlo je bitna i sigurnost za strane investitore, oni moraju znati da sve funkcionira, da sudovi sude kako treba, no to se ne može preko noći.

>> Problem nelikvidnosti: Građani i tvrtke duguju milijarde!

Prva stvar na umu Vlade su reforme, no treba počistiti kaos s neplaćanjima i tvrtkama u dugovima. Linićevim predstečajnim zakonom država planira pola od 42 milijarde kuna likvidirati i jednostavno obrisati jer se ne može naplatiti. A što je s ostatkom, koje su to prve tvrtke koje se planiraju i mogu spasiti?

Kratko i jasno. Spašavamo što se može spasiti - građevinarstvo, oni koji proizvode i izvoz. Najbolnije je je sada građevinarstvo, tvrktke kao što su Dalekovod, Projektgradnja Slavonski Brod i Fenix Vinkovci. Kada se tim tvrtkama pridodaju oni koji proizvode povećava se i količina novca koju treba otpisati, a uskoro će biti poznata i sudbina Dine i Diokija.

Građevinske tvrtke su prve za spašavanje zato što bez njih nema ni javnih investicija. One su dužne preko 10 miilijardi kuna, a što je najšokantnije 5 milijardi su dužne one tvrtke koje nemaju nijednog zaposlenog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene