Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7 obećaju da će vratiti povjerenje u financijska tržišta i rast svjetskog gospodarstva, navodi se u nacrtu priopćenja financijskih čelnika skupine G7 koji je sinoć objavila novinska agencija Bloomberg.


'Potvrđujemo naše obećanje da ćemo zajedno djelovati koristeći cijeli niz političkih alata kako bismo poduprli rast, zaposlenost i ojačali financijski sektor', navodi se u nacrtu priopćenja sa sastanka čelnika G7 koji su se ovaj vikend sastali su Rimu. Osim toga, u nacrtu se ističe da će se usporavanje nastaviti tijekom 2009. i da je stabiliziranje svjetskog gospodarstva 'najveći prioritet', kao i da će se cjeloviti utjecaj individualnih stimulativnih mjera vidjeti s vremenom. 

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) Obustavljeni arbitražni postupci protiv RH u vezi konverzije kredita u švicarcima Patrik: Maturant humanitarac - 4 Patrik će hodati od Zagreba do Rijeke da bi sakupio novac za druge: "Sve sam nervozniji, ali veselim se prvom koraku. Krenut ću, ići, gaziti..."

Čelnici G7 okupili su se nakon što su najnovija izvješća pokazala da je njemačko gospodarstvo zabilježilo u četvrtom tromjesečju najveći pad aktivnosti u više od 22 godine, a američko povjerenje potrošača približilo se najnižoj razini od 1981. S obzirom na najgore globalno usporavanje od Drugog svjetskog rata s kojim su suočene financije država, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn kazao je u Rimu da očekuje da će više država trebati pomoć.

Financijski čelnici okupili su se u petak navečer na večeri u vili Madama u predgrađu Rima, a razgovore će nastaviti u subotu nakon čega će objaviti konačno priopćenje.