Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nas nisu 'bacili u smeće'

Fitch: Čini nam se da Milanovićeva Vlada nema volje za reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Fitchu, jedinoj od triju velikih bonitetnih agencija koje hrvatsku još nisu svrstale u rang investicijskog smeća, upozoravaju da bez strukturnih reformi hrvatskom gospodarstvu neće pretjerano pomoći ni ulazak u EU.

Iz Fitcha, jedine velike bonitetne agencije koja hrvatski kreditni rejting još nije svrstala u rang investicijskog smeća, danas stižu ne pretjerano ohrabrujuće ocjene stanja proračuna i gospodarstva Lijepe naše.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Nova pljuska Vladi Fitch snizio hrvatski kreditni rejting, svrstao ga u 'smeće'

Direktor u Fitchu zadužen za rejtinge država i supranacionalnih organizacija Michele Napolitano Bloombergu je rekao da bi se ulazak Hrvatske u Europsku uniju trebao na gospodarska kretanja odraziti pozitivno, ali 'bez vjerodostojnih srednjoročnih mjera za fiskalnu konsolidaciju i bez uvjerljivih strukturnih reformi, blagotvorni će učinici članstva biti ograničeni'. Pojasnio je da su najveći problemi na tržištu rada te na polju investicija, kojih i dalje nema zbog brojnih prepreka s kojima se suočavaju ulagači.

>> SAD tuži S&P zbog navodnog muljanja s kreditnim rejtinzima

'Bez obzira na nedavno smanjenje plaća u javnom sektoru, čini nam se da Vlada nema previše volje za poduzimanje hrabrijih strukturnih reformi, posebice na tržištu rada. Pravovremena primjena strukturnih reformi održala bi hrvatsko gospodarstvo te bi potvrdila njezin kreditni rejting', istaknuo je Napolitano.

Na kraju je rekao kako će tijekom ove godine Hrvatska vjerojatno uspjeti vraćati dugove koji dospiju na naplatu, uz napomenu kako će se izloženost vanjskim ekonomskim šokovima povećati.

Na Napolitanovoj je liniji i Abbas Ameli-Renani, analitičar u Royal Bank of Scotland. On je Bloombergu kazao da je osnovna prednost učlanjenja u EU mogućnost povlačenja novca iz njezinih strukturnih fondova. 'No, izostanu li strukturne reforme, Hrvatska će vrlo vjerojatno pasti na začelje država koje iz fondova povlače najmanje sredstava', rekao je.

Inače, Fitch hrvatski kreditni rejting ocjenjuje s 'BBB-', što je najniža moguća ocjena u investicijskom rangu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene