Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Financijska kriza koja svijetu prijeti recesijom mogla bi biti prevladana do sredine 2010. godine, ocijenili su čelnici pacifičkih država na završetku dvodnevnog summita.


Dok recesija pogađa mnoge zemlje, a na financijskim tržištima vlada kaos, čelnici 21 države Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma, ili APEC-a, istaknuli su da je usporavanje koje prijeti 'jedan od najvećih gospodarskih izazova s kojima smo se ikad suočili'.

Vezani članci Opskrba Čeka li i ostatak svijeta kaos kao na Otoku? Nije sve u Brexitu, noćna mora globalnog lanca opskrbe postat će još gora Siniša Hajdaš Dončić. potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić o sankcijama i krizi u SDP-u: "Stvari su prevršile svaku mjeru. Mi s tom pričom sutra završavamo"

'Uvjereni smo da možemo prevladati krizu u razdoblju od 18 mjeseci', rekli su u svojoj izjavi čelnici 21 države. 'Već smo poduzeli žurne i izvanredne korake kako bismo stabilizirali financijski sektor i osnažili gospodarski rast'.

Deklaracija čelnika APEC-a objavljena na kraju dvodnevnog summita u Peruu odražava mjere na koje je pozvala skupina 20 najvećih gospodarstava na sastanku u Washingtonu prije tjedan dana, ali su pojačali potporu drastičnim mjerama kojima će se poticati kreditiranje i potrošnja.

Članice APEC-a, koje predstavljaju polovicu svjetskoga gospodarstva, obećale su na summitu da će zajednički pokušati ublažiti krizu, složili su se da godinu dana neće prihvaćati nove trgovinske barijere, pozvali su na bolju regulaciju financijskog sektora.

'Globalna politička i gospodarska struktura prolazi kroz najdublje i najsloženije promjene nakon hladnoga rata', rekao je kineski predsjednik Hu Jintao ruskome predsjedniku Dmitriju Medvjedevu na summitu.

Čelnici APEC-a dodali su da će ministre svojih zemalja idućeg mjeseca poslati u Ženevu na takozvani Doha krug razgovora Svjetske trgovinske organizacije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju