Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FED smanjio referentnu kamatnu stopu na 2,25 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED) u utorak je smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,75 postotka, na 2,25 posto, u nastojanju da podrži oslabljeno gospodarstvo i obnovi povjerenje u američki financijski sustav, objavljeno je nakon sastanka FED-a.

"Današnja akcija, kombinirana s onima poduzetim ranije, uključujući mjere za jačanje likvidnosti tržišta, s vremenom treba pomoći u promicanju umjerenog rasta i ublažiti rizike gospodarskih aktivnosti", kaže se u priopćenju koje je Odbor FED-a za otvoreno tržište objavio nakon današnjeg sastanka u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlada prihvatila izmjene modela A+ Poduzetnicima niže kamate na kredite Slika nije dostupna Indija smanjila stopu siromaštva

"Opasnost od opadanja rasta i dalje je prisutna", upozorio je odbor FED-a, te najavio da će "pravodobno djelovati kada bude potrebno, kako bi podupro održivi gospodarski rast i stabilnost cijena".

FED-ov Odbor guvernera također je izglasao smanjivanje diskontne stope, cijene izravnih zajmova središnje banke, na 2,5 posto.

FED je smanjivao svoju referentnu kamatnu stopu šest puta a diskontnu stopu osam puta od sredine kolovoza 2007., kada je kolaps američkog tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita počeo utjecati na tržišta diljem svijeta. 

Do 14. ožujka, najveće svjetske financijske kuće prijavile su najmanje 195 milijardi dolara gubitaka vezanih za tržište hipotekarnih kredita u SAD.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene