Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Energetski sporazum Srbije i Rusije ostaje i poslije izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Energetski sporazum što ga je Srbija potpisala s Rusima može biti nevažeći samo ako ga zastupnici ne izglasuju u novom sazivu skupštine, nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u svibnju, što je malo vjerojatno, piše u utorak beogradska "Politika" pod naslovom " 'Južni tok' teče i poslije izbora".

"U aktualnim spekulacijama o tome što sve kriza vlade donosi i odnosi, postavljeno je i pitanje koliko je važeći međudržavni energetski sporazum Srbije i Rusije. Taj dokument, koji je u Moskvi 25. siječnja potpisao ministar infrastrukture Velimir Ilić i to u nazočnosti ruskog i srpskog državnog vrha - predsjednika Putina i Tadića, premijera Koštunice i pobjednika na nedavnim predsjedničkim izborima Dmitrija Medvedeva - podržale su sve političke stranke, osim Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića", podsjeća "Politika".

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić KURTI I VUČIĆ Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom Aleksandar Vučić Sporazum Srbije i Kosova Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti

U tekstu se dodaje kako "protiv plinskog aranžmana, odnosno prolaska "Južnog toka" preko Srbije, nije bio ni ministar gospodarstva Mlađan Dinkić, čelnik stranke G17 Plus. Njegove su se zamjerke odnosile na dio naftnog aranžmana, odnosno, po njegovoj ocjeni, "nedopustivo nisku cijenu" za 51 posto vrijednosti Naftne industrije Srbije ( NIS), za šta ruski "Gazprom" nudi 400 milijuna eura u gotovini.

Rusija i Srbija potpisale su krajem siječnja energetski pakt kojim će se Srbiji omogućiti priključenje na novi ruski plinovod koji ide prema južnoj Europi, a ruskom plinskom monopolistu i najvećem svjetskom proizvođaču plina Gazpromu kupnja kontrolnog paketa srpske naftne kompanije.

Bivši srbijanski veleposlanik u Hrvatskoj i član Foruma za međunarodne odnose Milan Simurdić rekao je za "Politiku" da su pretjerane ocjene da je energetski sporazum između Srbije i Rusije nevažeći zato što je pala vlada ustvrdivši da "taj energetski sporazum može biti nevažeći samo ako ga Skupština Srbije, odnosno zastupnici u budućem sazivu, ne ratificiraju". "Ali, ako se ima u vidu da su ga podržale gotovo sve političke partije osim spomenutog LDP-a, ne treba očekivati veća iznenađenja", smatra on.

Simurdić, međutim, upozorava na to da se zbog novonastale situacije cijela stvar u vezi s ratifikacijom može otegnuti. "Politika" dodaje da upućeni u slučaj prodaje srpske naftne industrije očekuju da će idućih dana energetski sporazum mnogi eksploatirati u predizbornoj kampanji, pri čemu bi najglasnija mogla biti pokrajinska vlast u Novom Sadu, koja se grčevito bori dobiti dio novca od prodaje NIS-a, koji se nalazi na njihovu teritoriju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene