Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci rekli svoje

Ekonomski analitičari: Nismo izašli iz krize, stagniramo i zadržavamo probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerki je zasmetala opaska predsjednika Josipovića da se onaj kome je rast gospodarstva od 0 cijelih 8 posto izlazak iz krize ne treba baviti politikom. Provjerili smo kod ekonomista i gospodarstvenika tko je u pravu.

Premijerka optimistična, ne i ekonomisti. Rast BDP-a u jednom kvartalu 0,8 posto ne smatraju dovoljnim za izlazak iz krize. 'S ekonomskog stajališta mislim da je to preuranjeno reći', ističe Zrinka Živković Matijević iz RBA. 'To vodi tome da ćemo mi nažalost tek 2013. godine moći govoriti o vidljivijem oporavku', smatra Zdeslav Šantić iz Splitske banke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najveća potrošnja u kućanstvima I dalje loše: BDP u prvom tromjesječju pao za 1,5 posto Slika nije dostupna Ljetna statistika 'opravdana' Crne brojke: Industrija pala za 4,4 posto, izvoz za 18,2, no izvoznici ne paničare

Tim više što glavni pokazatelji nisu ni približno slični onima prije krize. Unatoč turističkoj sezoni, nezaposlenost je i dalje velika, plaće ne rastu, tako ni potrošnja. I za tvrtke premijerkin optimizam i prvi statistički pozitivan pokazatelj nemaju veze sa stvarnim stanjem. 'Svaka kompanija, svaka tvrtka ima određenu knjigu narudžbi i rastom tih narudžbi može projicirati nekakav svoj rast da može razmišljati o novom zapošljavanju i o novom investiranju i naravno onda puno boljim i ljepšim brojkama', kaže Bernard Jakelić iz hrvatske udruge poslodavaca.

Većim investicijama tek rijetki se hvale. Pa razdoblje koje je premijerki izlazak iz krize, analitičarima je nešto drugo. 'Razdoblje stagnacije', ističe Matijević. 'Zadržavanje problema', dodaje Šantić. Prema procjenama, slično će biti i u idućem razdoblju. Bitnu ulogu igra i okruženje, primjerice Italija koja se bori za ekonomski opstanak.

'Rast od 0,8 posto koji je zabilježen u drugom tromjesečju i približno sličan rast će biti za cijelu godinu', ističe Šantić. 'To je još uvijek nedovoljno za kreaciju novih radnih mjesta, a samim time ni za povećano gospodarsko blagostanje cijele države', zaključila je Matijević. Na bolji standard građani će tako još čekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene