Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke rastu

Dužničkoj agoniji nema kraja: U ovim su gradovima građani najzaduženiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da i sami građani, poput kreditnog rejtinga, tonu sve dublje, pokazuje lista onih s blokiranim računima. Sve je duža. Samo u razdoblju od ožujka do srpnja narasla je za oko 2.500 ljudi.

Time je broj blokiranih građana porastao na čak 316.964. Svi zajedno duguju 27 milijardi 890 milijuna kuna. Fina je objavila i koliko se duguje po gradovima. Iz Udruge blokiranih strahuju da bi, nastave li se blokade ovakvim tempom, nelikvidnost građana mogla prestići nelikvidnost cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Pročitajte i ovo Otpis dugova (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Blokirani nisu oduševljeni Država oprostila oko milijardu i 300 milijuna kuna duga: Gradovi, banke i teleoperateri poslali premijeru odbijenicu Slika nije dostupna Povećan za 1,6 milijardi kuna Gotovo 320.000 blokiranih, dug građana 42,8 milijardi kuna

Najveći broj blokiranih živi u Zagrebu, njih gotovo 60 tisuća (59 695). Zatim u Splitu gdje ih je oko 12 i pol tisuća (12 481). U Rijeci ih je oko 10 i pol tisuća (10 456).

Kada se gleda iznos duga - naviše duguju Vodičani čiji prosječan dug iznosi 338 tisuća kuna, a slijede ih građani Samobora s dugom od 177 tisuća kuna, najnoviji su podaci Fine.

'Situacija je alarmantna. 28 milijardi za mjesec dana bit će 29 milijardi. Oko 40 milijardi je dug privrede. Kroz blokadu četvrtine stanovnika vlast je blokirala državu', smatra Miriam Kervatin, predsjednica udruge blokiranih.

Miljenić: Ako ste dužni, morate vratiti dug na sav mogući način

Blokirani računi, nezaposlenost, socijalni slučajevi - sve je to Hrvatska stvarnost, ističe Kervatin. I ne vjeruje da će stanje popraviti ni Zakon o osobnom bankrotu. 'Zatvorenici osuđenici za teška zlodjela žive bolje u zatvoru nego što bi donio zakon o osobnom bankrotu koji bi produžio agoniju građana', dodaje.

Kredit od 100 tisuća kuna koji je Ivanka Osmak podigla preko jedne kreditne udruge, narastao je na više od pola milijuna kuna. Cijeli slučaj je na sudu, a ona s blokiranim računom živi već četiri godine. 'Prodala sam sve zlato koje sam imala, nasljedila od oca. To sam prekrižila. To sam morala prodati da bih mogla platiti odvjetnika, svaka tužba stoji 5.000 kuna.'

Kamate idu - dug raste. Svjetlo na kraju tunela čeka gotovo 320 tisuća građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene