Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Duga Resa: Dug pamučne indistrije pretvoriti u vlasnički udjel države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Svjetlana Šokčević danas je u pismu potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu predložila da Vlada dostavi suglasnost za pretvaranje duga Pamučne industrije državi u vlasničke udjele u toj tvrtki.

Tako bi što prije povoljno završio stečaj, a o sadržaju pisma obavijestila je i novinare na tiskovnoj konferenciji u SSSH u Karlovcu. 

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Slika nije dostupna Kupio Pamučnu industriju Duga Resa Unuk Šime Krasić dao dva milijuna eura za tvornicu

U pismu objašnjava da stečajni upravitelj Ante Šojat suprotno
odluci Skupštine i Odbora vjerovnika ovih dana otpušta 14 radnika "Pamučne industrije" i to bez stečajnog plana. 

Unazad godinu dana otpušteno je 50 radnika, pa je broj od oko 700 radnika na početku stečaja (prije gotovo šest godina) sada prepolovljen. 

U Sindikatu drže da Šojat "nikako ne želi završiti stečaj, pa čak ni provesti volju vjerovnika za preustroj tvrtke ulaskom vjerovnika u vlasništvo, a "izgovor" za to mu je da nema suglasnost Vlade kao najvećeg vjerovnika, iako ima potvrdno pisano Mišljenje Ministarstva financija od 5. prosinca, kazala je Šokčević.

Ustvrdila je da je Šojat izgubio vjerodostojnost među radnicima, dobavljačima i vjerovnicima, te da više ne može raditi taj posao jer se "ne ponaša poput dobra gospodara".

Zamjenik predsjednice Sindikata Josip Zidanić, regionalni povjerenik Nikola Badovinac i sindikalna povjerenica u "Pamučnoj industriji" Višnja Pavlić iznijeli su više podataka o poslovanju. 

Ustvrdili su da su izvješća stečajnog upravitelja nevjerodostojna, jer je poslovni rezultat za prvih sedam mjeseci 2007. na jednoj sjednici Odbora vjerovnika prikazan s oko 120.000 kuna gubitka, a sada za čitavu 2007. s 2,666.000, a to je, kazali su, nemoguće.

Zidanić je predočio dokument Glastexa, dobavljača pređe, s potpisom direktora Stjepana Pavića, u kojem se nova dobava pređe uvjetuje zalogom nad dijelom nekretnina. 

To nije slučajno, kao ni otpor stečajnog upravitelja da se izradi stečajni plan suprotan prodaji nekretnina, uz daljnje snižavanje cijene nekretnine, kazao je.

Šokčević je najavila kaznenu prijavu protiv Šojata i njegovih
suradnika ako se budu i nakon Skupštine vjerovnika, zakazane za početak veljače, opirali odlukama vjerovnika. 

U pismu ministru gospodarstva i potpredsjedniku Vlade Polančecu Šokčević tvrdi da "stečajni upravitelj najavljuje da nakon 28. veljače ne će ni jednom od 350 zaposlenika produljiti ugovore o radu". 

U takvu "bahatu" ponašanju, tvrdi, podupire ga i stečajna sutkinja Jadranka Mađeruh, iako je stav Skupštine i Odbora vjerovnika da se "mora" zadržati proizvodnja s 400 radnika.

Dugoreška je tvrtka u stečaj ušla sa 110 milijuna kuna duga. 

U šest pokušaja prodaje kupac nije pronađen, a cijena je padala od 110 do 66 milijuna kuna. Dva najveća vjerovnika, Ministarstvo financija i Karlovačka banka, potražuju 28 milijuna kuna, što s kamatima doseže oko 40 milijuna kuna. Budući da su oni razlučni vjerovnici, od moguće bi se prodaje po toj cijeni samo (djelomično) namirili, a bivši i sadašnji radnici "nemaju ni teorijskih izgleda da išta dobiju, kazao
je Zidanić.

Kad bi se odustalo od prodaje tvrtke u stečaju, svi bi vjerovnici u budućnosti dioničkim udjelima mogli steći novu vrijednost, a sadašnji radnici zadržati posao, ustvrdio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene