Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dubrovnik podbacio, Makarski turizam nazaduje zbog HFP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku ove godine sezona kasni. Zbog ukidanja državnih potpora i povećanog PDV-a za organizirane dolaske, turoperatorima je preskup pa će dubrovačka zračna luka primiti čak dvije stotine chartera manje nego lani.

Na podbačaj u Dubrovniku juečer je na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a upozorila Pave Župan-Rusković. 

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Kućica za naplatu ulaznica u Dubrovniku Plan je mrtvo slovo na papiru Novi problem za Knežev dvor: "Mislim da je u gradu tako dosadno da se o glupostima raspravlja''

Župan-Rusković je te apelirala kako je pod hitno potrebno naći način kako privoljeti turoperatore da lete već od travnja do listopada, što je posebno važno za Dubrovnik koji će i s autocestom ostati avionska destinacija. 

'Vjerujemo da će individualni gosti nadoknaditi broj dolazaka, no, kako se kratko zadržavaju, noćenja će u Dubrovniku definitivno biti u padu', izjavila je bivša ministrica turizma. 

No još je razloga za dubrovački podbačaj poput neprilagođenih cijena hotela s manjim brojem zvijezdica. 

Na sjednici je istaknuto kako će bez intervencije države i raznih oblika potpore turizam stagnirati, a destinacije nazadovati. 

Najavljen porast broja turista od 2 posto u ovoj godini nije dovoljan, smatraju stručnjaci, a mnogi od njih baš tu brojku smatraju stagnacijom. 

O jednom od gorućih problema hrvatskog turizma - privatizaciji hotelskih poduzeća dodatno zakočenoj aferom u HFP-u nije bilo puno riječi. 'Vidjet ćemo kako će se stvari s HFP-om razvijati, o tome sad ništa ne možemo govoriti', rekao je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, te dodao kako se kasni sa zakonskom regulativom i najavio vrlo intenzivne inspekcijske kontrole u Dalmaciji gdje je došlo do porasta sive ekonomije. 

Član Vijeća Hrvoje Urlić upozorio je kako zbog stanja u HFP-u nazaduje Makarska. Podsjetio je kako su na makarskom području četiri neprivatizirana hotelska poduzeća s čak 8 do 9 tisuća ležajeva. 

Kako neriješen problem zemljišta koči investicije u kampove, a mnogi su i bez osnove poskupjeli, za oko deset posto u odnosu na prošlu godinu. 

Podbačaj se očekuje i za kapacitete u privatnom smještaju lošije kvalitete. 

Buking u hotelima ocjenjen je solidnim, uz iznimku određenog broja hotela, posebice na dubrovačkom području.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene