Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlato, dionice, nekretnine ili štednja?

Doznajte u što je najbolje ulagati u 2012.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
2012. bi mogla biti izvrsna prilika za ulagače! Zlato više neće biti popularno kao protekle godine, no dobre prilike bi se mogle pronaći u području nekretnina, ali i dionica pojedinih industrijskih sektora.

2012. bi mogla biti važna godina za ulagače. Očekuje se stabilizacija velikih europskih tržišta poput talijanskog, španjolskog, ali i domaćeg, ističe ekonomski analitičar. 'Dioničarsko tržište je interesantno jer su cijene dionica pale, sada je vrijeme za ulaganje', rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Fortrade - zlato - 1 FORTRADE Cijena zlata oborila novi rekord! Naučite kako možete trgovati cijenom zlata iz svoje kuće

Oni koji žele igrati na sigurniju kartu biraju defenzivni sektor. U njega spadaju dionice farmaceutskih tvrtki, biotehnologije, kompanija za proizvodnju električne energije, proizvodnju hrane, kao i prodaju robe široke potrošnje kućanstvima. 'Riječ je o kompanijama sa stabilnim novčanim tjekom, nisko zaduženim kompanijama, koje imaju stabilnu potražnju neovisno o situaciji u gospodarstvu', rekao je financijski savjetnik Goran Vorkapić.

>> Ulaganje u zlato postaje spasonosni izlaz za investitore

Padat će i cijene nekretnina. 'Cijene nekretnina moraju pasti jer imamo veliku zalihu neprodanih nekretnina i očekujemo te korekcije cijena', smatra Novotny. Nestabilnost valuta mnoge je ove godine okrenula ulaganju u zlato. Taj trend se očekuje i u idućoj godini, ali s većim rizikom. 'Zlato je od svog vrhunca palo skoro 20 posto', rekao je Vorkapić.

Ulaganje u štednju uvijek sigurno

Uglavnom se zlato i dolar kreću u suprotnim pravcima. A upravo je američki dolar trenutačno valuta u usponu. 'Znamo da je i švicarski franak dobra valuta, ona će i dugoročno ostati stabilna valuta. Međutim, i euro ne treba podcjeniti', rekao je Novotny. A nipošto od straha da ne propadne ne treba juriti u banku da bi ga se promijenilo u neku drugu valutu. Propasti neće ni banke jer bi se na taj način urušio cijeli sustav. Uvijek među sigurnijim je ulaganje u štednju. A ona je moguća sa svakim dohotkom.

'Kamatne stope na štednju bi mogle u 2012. godini lagano porasti jer su takve tendencije u europskoj uniji', rekao je Novonty. Početak godine idealan je za promatranje stanja na tržištu, akcija kreće nakon ljeta. No ništa bez volje, malo rizika i financijske podloge.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene