Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestabilna ekonomija

Ulaganje u zlato postaje spasonosni izlaz za investitore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U doba nestabilne ekonomije ulagači traže nešto na što se mogu osloniti, a kao spasonosni izlaz iz takve situacije sve se češće spominje zlato.

Zlato je u studenom preporučio i sam predsjednik Svjetske banke, Robert Zoellick. On je rekao kako bi se svjetske ekonomije mogle poslužiti starim pouzdanim metalom kako bi stabilizirale svoje valute.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Fortrade - zlato - 1 FORTRADE Cijena zlata oborila novi rekord! Naučite kako možete trgovati cijenom zlata iz svoje kuće

>> Soros: Zlato je konačni balon

Ekonomski analitičar Raiffeisen banke Zdeslav Šantić objasnio je za Dnevnik.hr kako je trend cijene rasta zlata prisutan od početka financijske krize. Napominje kako je vrijednost narasla i drugim plemenitim metalima, poput srebra.

Investitori zabrinuti i bježe na tržište roba

'Jedan je razlog evolutivnost na deviznim tržištima. Investitori ne znaju što će se dogoditi i prisutna je neizvjesnost oko tečaja. Investitori su zabrinuti oko dolara i ekspanzivne politike', rekao je Šantić. Kao drugi razlog navodi očekivanje inflatornih pritisaka, koji najčešće dolaze iz Kine. Zbog njih investitori bježe na tržišta roba i usmjeravaju ulaganja.

Stručnjak Shayne McGuire tvrdi da vrijednost zlata može samo porasti. On kaže kako su mnogi ljudi shvatili da nema opstanka i financijske sigurnosti u nesigurnim nekretninama i dionicama te da uslijed propadanja banaka trebaju nešto što će ih izvući iz financijskog sistema, piše NewsWeek.

Nesigurnost tržišta

Svaka je valuta u povijesti s vremenom pala u odnosu na zlato, a najviše u ovim vremenima, tvrdi McGuire. Zlato je jedina vjerodostojna valuta čija količina ne može biti povećana po volji kako bi se zadovoljile potrebe potrošnje vlada u nevolji. McGuire tvrdi da će aktualna financijska situacija promijeniti strategije ulaganja najvećih svjetskih fondova na način na koji će zlato još više vrijediti.

Da će vrijednost zlata i dalje rasti tvrdi i Šantić. 'Tijekom 2011. cijena zlata bi mogla rasti zbog neizvjesnosti u Eurozoni, no, kasnije će opet biti neizvjesno', rekao je. U Hrvatskoj pitanje zlata nije riješeno, ali ni sama ideja o ulaganju u zlato nije toliko popularna. Sama procedura ulaganja u zlato je složena, a ni zlato vam zbog velike neizvjesnosti, iako je njegova vrijednost u porastu, ne garantira uspješan ulog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene