Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječna plaća pala

Evo koji su najbolje i najslabije plaćeni poslovi u 2012.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna plaća u Hrvatskoj u 2012. niža je dva posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 5.788 kuna.

Pribroje li se neto plaći bonusi i božićnice tada se visina prosječne plaće penje na 5.939 kuna, pokazala je analiza podataka prikupljenih putem aplikacije MojaPlaca.hr. Kada se analiziraju plaće po djelatnostima, najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29 posto odnosno 28 posto iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u telekomunikacijama s plaćama koje su 27 posto veće od prosjeka te informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24 posto većim od prosjeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabilježen blagi pad Objavljeno koliko iznosi prosječna zagrebačka plaća: Provjerite jeste li ispod ili iznad crte Novac Objavljeni brojevi Zagrebačke plaće rastu, pogledajte tko je zaradio najviše

Najniže plaće zabilježene su u ugostiteljstvu (restoranima, kafićima i barovima), obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Najbolje plaćeni interni revizori, a najlošije krojači

Uz rukovodeće pozicije, u 2012. su najbolje plaćeni interni revizori čije su plaće 70 posto više od prosjeka. Iza njih slijede liječnici s plaćama 61 posto višim od prosjeka te savjetnici u IT-u sa 60 posto višim plaćama. Suprotno njima najlošije plaćena zanimanja su krojač s prosječnom plaćom koja je čak 50 posto niža od prosječne te zaštitar s 43 posto nižom plaćom od prosjeka.

>> A tome misle stati na kraj: Državna tvrtka radnicima godinama ne plaća doprinose

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko- srijemskoj, Bjelovarsko- bilogorskoj te Virovitičko- podravskoj županiji (sve navedene županije imaju plaću 18 posto nižu od prosjeka). Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11 posto iznad prosjeka, dok Zagrebačka županija ima plaću jednaku prosjeku, sve ostale županije u Hrvatskoj imaju plaću nižu od prosjeka.

Više se isplati raditi u velikim tvrtkama

Razlike u visini plaća postoje i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 12 posto od prosjeka. S druge strane, plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže su od prosjeka za 8 posto. Dok se unutar prosjeka kreću plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi, plaće u državnim tvrtkama su 5 posto više od prosjeka.
Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama i to 11 posto manje u odnosu na prosjek.

I ovogodišnja je analiza potvrdila kako se (barem kad je o plaćama riječ) više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12 posto ispod prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 1.000 zaposlenika plaće 8 posto veće od prosjeka. Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 46 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 98 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

>> Kaos u Zračnoj luci Osijek! Nema plaća, dugovi, direktorica na bolovanju...

Tek nakon što steknu radno iskustvo duže od 3 godine, zaposlenici imaju šansu zarađivati više od prosjeka. Dok početnici imaju 17 posto manju plaću od prosjeka, njihova se zarada nakon godinu do dvije rada 'penje' na 9 posto ispod prosjeka, a s tri do pet godina iskustva za 3 posto prelazi prosjek. Iskustvo od šest do deset godina donosi plaću koja je 10 posto viša od prosječne.

Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila - muškarci trenutno imaju u prosjeku 13 posto višu plaću od žena, dok je u 2011. ta razlika iznosila 18 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene