Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaštelanski staklenici

A tome misle stati na kraj: Državna tvrtka radnicima godinama ne plaća doprinose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka u vlasništvu države nije isplatila svojim radnicima gotovo šest zaostalih plaća i to joj nije prvi put ove godine.

Ista ta država očito je dopustila i da se radnicima ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno i mirovinsko i to čak šest godina. No iako su ih pošteno zaradili, radnicima Kaštelanskih staklenika nije isplaćeno već pet i pol plaća. A ovo je već drugi put u godinu dana da im se duguje toliko plaća.

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju

'Svaki mjesec ovdje potpisujem ugovore o radu i sada suprestrašili nas ima 18 sezonki, ja sam jedina dobila otkaz s tim da bi zastrašilo ovih ostalih sedamnaest', kaže Marijana Rinčić, sezonska radnica.

Kaštelanski staklenici imaju još u posjedu vrijednog zemljišta i nekretnina. Uprava smatra da bi bilo loše da tvrtka ode u stečaj. 'S obzirom da očekujemo brzo provođenje restrukturiranja i s obzirom da naše ukupne obaveze su kudikamo ispod vrijednosti ove tvrtke, dakle tvrtka vrijedi po temeljnom kapitalu 283 milijuna kuna', rekao je Jadran Penga, predsjednik uprave Kaštelanskih staklenika.

Radnicima zajamčene tri plaće?

To je mnogo više od ukupnih dugovanja koja iznose oko 70 milijuna kuna. Od toga su 42 milijuna kuna dužni poreznoj upravi. Za dugovanja koja su nastala zbog neuplaćenih doprinosa sindikat najavljuje uknjižbu radnika na zemljište.

Nevjerojatno zvuči podatak da tvrtka u državnom vlasništvu šest godina nije plaćala doprinose. Prije desetak dana izglasan je dodatak stečajnom zakonu po kojem bi radnici trebali biti zaštićeniji. Tim izmjenama radnicima je zajamčeno da će odmah po pokretanju postupka dobiti tri minimalne plaće.

Radnici se boje stečaja jer se ne žele izgubiti svoja radna mjesta i plaše se da će dobiti samo tri minimalne plaće, zato mnogi smatraju da je stečaj zadnje rješenje. No nije dobro ni kad se previše čeka.

Naime kad se pokrene stečaj utvrdi se stečajna masa  odnosno imovina tvrtke, i rade se isplatni razredi. Prvo novac ide na samu provedbu stečaja. Zatim je prva na redu država i radnici, pa zatim vjerovnici. No kad se stečajevi provode prekasno, onda se dogodi da su neki od vjerovnika primjerice banke već ranije stavili hipoteke na nekretnine ili zemljište koji se tada izuzimaju iz stečajne mase. Najčešće onda ne ostane dovoljno ni za državu, pa ni radnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene