Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija nam je važna

Deseci tisuća hrvatskih obitelji ovise o srbijanskom tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Normalizacija između Hrvatske i Srbije je išla polako, a još će puno vremena proći kad će Hrvatska i Srbija, odnosno dva naroda, moći reći - živimo kao susjedi, a sva smo sporna pitanja iz prošlosti riješili.

Posljednjih deset godina dvije je države brže od politike približavalo gospodarstvo. Hrvatski brendovi danas su sastavni dio srbijanskih trgovina. Slično je i sa srbijanskim proizvodima u Hrvatskoj, ali ih je ipak nešto manje. Hrvatska danas ima posebni ekonomski interes razvijati dobre odnose, a politika u mnogome može pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Više izvozimo nego što uvozimo

Politika otvara vrata, a gospodarstvenici moraju nakon rata, razrušene zemlje i gospodarstva, otići u Srbiju. Nakon dva desetljeća, zemlja je u recesiji i zemlje u koje možemo izvoziti su zemlje u kojima vidimo budućnost, pa tako i u Srbiji. U zadnjih deset godina rast u Srbiju bio je jedan od najvećih i danas je 10 puta veći nego prije 10 godina. U ovom trenutku oko pola milijarde dolara.

Hrvatska sreća je što još uvijek, za razliku od mnogih zemalja, u Srbiju više izvozimo nego što uvozimo. Uvoz je ovog trenutka 289 milijuna dolara. Srbija nam je važna, naši brendovi su tamo poznati i prepoznatljivi i to je nasa prednost.

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

Prije deset godina teško se moglo zamisliti da hrvatski političari Srbe pozivaju na more, da su hrvatski proizvodi u srbijanskim trgovinama, a danas je to realnost. Gospodarstvo ide svojim putem, politika svojim. Manje-više svi srbijanski i hrvatski poduzetnici okrenuti su budućnosti. Hrvatska je posljednjih godina investirala u Srbiju 500 milijuna eura, hrvatski su gospodarstvenici vlasnici trgovačkih lanaca, građevinskih tvrtki, u prehrambenoj industriji su izuzetno jaki.

Ovisni o srbijanskom tržištu

Srbija je šesta zemlja za izvoz za Hrvatsku. No, kao što smo rekli, jedna od rijetkih zemalja u koju više izvozimo nego što iz nje uvozimo. A najvažnije je to što 2000 tvrtki u Hrvatskoj ovisi o srbijanskom tržištu. kada se to pomnoži s članovima obitelji, dolazimo do podatka da deseci tisuća hrvatskih obitelji ovisi u ovom trenutku o srbijanskom tržištu.

Još zanimljivije bi bilo vidjeti koliko hrvatskih obitelji ovisi o hrvatskom izvozu u Srbiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene