Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majke okrenule leđa predsjednicima

Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Boris Tadić na Ovčari je odao počast žrtvama te uputio riječi isprike i žaljenja.

Boris Tadić i Ivo Josipović na Ovčari su položili vijence i zapalili svijeće. 'Ovdje sam da se poklonim žrtvama, i moja namjera je da im odam poštovanje, ovdje sam da se poklanjajući žrtvama, još jednom uputim riječi izvinjenja, da iskažem žaljenje i da stvorim mogućnost da Srbi i Hrvati okrenu novi stranicu povijesti, da se stvore mogućnosti da naša djeca ne budu opterećena vremenima 90-ih', rekao je Tadić prilikom privatnog posjeta Vukovaru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

>> Vukovarci o Tadiću sve najbolje

Istaknuo je da demokratska Srbija želi da uspostavi politiku dobrosusjedskih odnosa i suradnje, politiku pomirenja i politiku koja otvara ljudima mogućnosti. 'Politiku koja je sasvim suprotna politici 90-ih. Zbog toga danas na Ovčari i Vukovaru poklanjajući se žrtvama mislimo na budućnost i mislimo na one koje će se tek roditi. Priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za oproštaj i pomirenje', poručio je Tadić.

Stvaranje i pisanje nove knjige

Izrazio je nadu u pomirenje Srbije i Hrvatske te otvaranje nove budućnosti. 'Smatram da sve što se dogodilo između Srba i Hrvata u 20. stoljeću treba ostati u knjizi prošlosti, a taj čin predstavljat će stvaranje i pisanje nove knjige, knjige budućnosti', rekao je Tadić. 

Predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je Ovčara mjesto boli. 'Došli se pokloniti žrtvama, izraziti sućut i da obećamo da ni jedan zločin neće ostati nekažnjen. Došli smo pokazati da je moguća drugačija politika, mira i prijateljstva. Došli smo ohrabreni porukom pravedne žrtve, svjesni naše odgovornosti, naših naroda i budućnosti zemalja', poručio je Josipović.

'Tadićeva izjava bila je dojmljiva'

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović koja se uživo javljala s Ovčare Tadićevu izjavu ocijenila je kao dojmljivu, punu kićene retorike i patetike. 'Bit jest u tome da je Tadić prvi došao na Ovčaru, priznao zločin, te u osobno ime rekao riječi izvinjenja i žaljenja', zaključila je novinarka Petrović. Dodala je kako je bitno ne zaboraviti da se radi o privatnom posjetu srbijanskog predsjednika te sve što je on rekao ne odražava stav vlade i države. 

Smatram da sve što se dogodilo između Srba i Hrvata u 20. stoljeću treba ostati u knjizi prošlosti Boris Tadić 'Posjet Tadića zasigurno će odjeknuti u međunarodnim kruigovima, pogotovo zato što su ga poduprili i hrvatski predsjendik i premijerka', rekla je Ivana Petrović. Naznačila je kako je Tadić prilikom svojg govora ipak nešto vješto preskočio. 'Kada je govorio da politika budućnosti neće nikada biti politika 90-tih, nije rekao da se radilo o politici Slobodana MIloševića', poručila je Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović. 

Na Ovčari su od 9 sati ujutro majke stradalih, koje mole za nenasilje uz jame iz koje su ekshumirani ostaci. Dolazak predsjednika Tadića smatraju nasiljem, pa su početkom 30-minutne ceremonije polaganja vijenaca i paljenja svijeća Tadiću i Josipoviću okrenule leđa i nisu se željele rukovati. Stotinjak HSP-ovih prosvjednika izražavalo je nezadovoljstvo Tadićevim posjetom zviždanjem i transparentima s porukama.

>> Vukovarci posebno odobravaju Tadićev dolazak

>>Tadić će se susresti i s Kosor

>> Sabo: Važno je da Tadić što prije dođe u Vukovar

Na Ovčari su nakon pada Vukovara srpske paravojne snage i JNA ubile 200 ljudi, uglavnom civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Nikada nisu pronađene 63 osobe.

Predao dokumente iz vukovarske bolnice

Predsjednik Tadić odmah je nakon dolaska u Vukovar održao sastanak s Ivom Josipovićem u Gradskom poglavarstvu. Tamo je predao 25 originalnih dokumenata iz vukovarske bolnice nestalih 1991. godinu., a nadom da će pomoći u pronalasku nestalih. Predstavnici Republike Srbije koji su stigli u posjet Vukovaru s Borisom Tadićem naglasili su kako će nastaviti provjeravati navode i lokacije za koje postoje indicije koje bi mogle dovesti do pronalaska nestalih. 'Mi ćemo zapravo sad još točno analizirati što su donijeli i vidjeti da li je to sve ili ne, ali mislim to je važan korak pa ćemo vidjeti dalje', rekla je liječnica Vesna Bosanac.

Nakon sastanka u poglavarstvu uslijedio je posjet Ovčari, nakon kojeg su se predsjednik Tadić i Josipović uputili su se u zgradu Županije gdje su na sastanku u četiri oka s premijerkom Jadrankom Kosor. Sastali su se i sa predstavnicima Udruga obitelji nestalih i stradalih te s predstavnicima srpske nacionalne manjine. Poslijepodne predsjednik Tadić i Ivo Josipović položili su vijence u Paulinom Dvoru. Predsjednik Srbije Boris Tadić završio je time svoj prvi neslužbeni posjet Vukovaru i trajektom 'Golubica' iz vukovarske dunavske luke uputio se prema Srbiji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene