Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako je Europska Unija odlučila spasiti irsko gospodarstvo, stanje na svjetskim burzama se primirilo.


Japanski jen je oslabio u odnosu na dolar, a vrijednost dionica izvoznika poput korporacije Sony je porasla. Guverner Europske središnje banke Christian Noyer u Tokiju se osvrnuo na planove oporavka Irske i Grčke. 'Te dvije zemlje su poduzele odlučne akcije kako bi spasile gospodarstvo i ponovno pokrenule njegov rast. Nema sumnje kako će do oporavka doći', rekao je japanskim poslovnim ljudima, uvjeravajući ih kako će euro kao valuta sigurno opstati, piše Reuters.

Vezani članci PR Kako trgovati cijenom dionica PR Da li biste zaradili ili izgubili novac na financijskom tržištu?

Investitori pažljivo promatraju i stanje na korejskom poluotoku, koje također utječe na kretanja na burzi. Dionice u Seulu su pale zbog sukoba među dvjema Korejama.

'Eventualni sukob na Korejskom poluotoku imao bi, bez imalo sumnje, utjecaj na svjetske burze. Posebno jer će u sukob, na manje ili više direktan način, biti uključene dvije velesile, SAD i Kina, koje su ujedno i dvije najveće svjetske ekonomije. Kina je ove godine dostigla Japan', rekao je za Dnevnik.hr Josip Galinec, direktor tvrtke To-one, koja se bavi poslovnim i financijskim savjetovanjem, posredovanjem i upravljanjem.

'Ako eventualni sukob bude ograničenih razmjera, što je vjerojatnije nego sukob velikih razmjera, njegov utjecaj bi mogao biti relativno veći na cijene roba i tečaj dolara nego, općenito, na cijene dionica. Držim da je, ipak, najvjerojatnija opcija smirivanje tenzija uz, možda, povremene provokacije. Osim posredno, kroz promjenu cijena ključnih roba i energenata, te tečajeva najvažnijih valuta', dodao je.

'Hrvatska ne bi trebala osjetiti posljedice eventualnog sukoba ograničenih razmjera. Hrvatskoj je najveći izazov i do sada još uvijek neriješena enigma - ona sama', pojasnio je Galinec.

>> J. Koreja prijeti: Pjongjang će platiti sve buduće provokacije

>> Domaća valuta slabi: Euro otišao iznad 7,40 kn

Na burzovno stanje se pozitivno odrazio američki šopingholičarski duh. Povodom Dana zahvalnosti 'navalili' su na trgovine i tako najavili kako se ovih blagdana neće štedjeti.