Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolar raste

Burze stabilne: Hrvatskoj najveći izazov - ona sama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkako je Europska Unija odlučila spasiti irsko gospodarstvo, stanje na svjetskim burzama se primirilo.

Japanski jen je oslabio u odnosu na dolar, a vrijednost dionica izvoznika poput korporacije Sony je porasla. Guverner Europske središnje banke Christian Noyer u Tokiju se osvrnuo na planove oporavka Irske i Grčke. 'Te dvije zemlje su poduzele odlučne akcije kako bi spasile gospodarstvo i ponovno pokrenule njegov rast. Nema sumnje kako će do oporavka doći', rekao je japanskim poslovnim ljudima, uvjeravajući ih kako će euro kao valuta sigurno opstati, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit, predsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika DONOSI DNEVNIK NOVE TV Šefica udruge bolničkih liječnika o novom potezu Istarske županije: "Nešto sitno požara će se pogasiti. Da će napraviti neku veliku revoluciju - neće" Radnice Orljave odlaze na burzu - 1 Nakon 75 godina Gasi se još jedna hrvatska tvornica, jedina koja je odolijevala tako dugo: ''Žalosno je što pravi krivac neće odgovarati, a mi odlazimo''

Investitori pažljivo promatraju i stanje na korejskom poluotoku, koje također utječe na kretanja na burzi. Dionice u Seulu su pale zbog sukoba među dvjema Korejama.

'Eventualni sukob na Korejskom poluotoku imao bi, bez imalo sumnje, utjecaj na svjetske burze. Posebno jer će u sukob, na manje ili više direktan način, biti uključene dvije velesile, SAD i Kina, koje su ujedno i dvije najveće svjetske ekonomije. Kina je ove godine dostigla Japan', rekao je za Dnevnik.hr Josip Galinec, direktor tvrtke To-one, koja se bavi poslovnim i financijskim savjetovanjem, posredovanjem i upravljanjem.

'Ako eventualni sukob bude ograničenih razmjera, što je vjerojatnije nego sukob velikih razmjera, njegov utjecaj bi mogao biti relativno veći na cijene roba i tečaj dolara nego, općenito, na cijene dionica. Držim da je, ipak, najvjerojatnija opcija smirivanje tenzija uz, možda, povremene provokacije. Osim posredno, kroz promjenu cijena ključnih roba i energenata, te tečajeva najvažnijih valuta', dodao je.

'Hrvatska ne bi trebala osjetiti posljedice eventualnog sukoba ograničenih razmjera. Hrvatskoj je najveći izazov i do sada još uvijek neriješena enigma - ona sama', pojasnio je Galinec.

>> J. Koreja prijeti: Pjongjang će platiti sve buduće provokacije

>> Domaća valuta slabi: Euro otišao iznad 7,40 kn

Na burzovno stanje se pozitivno odrazio američki šopingholičarski duh. Povodom Dana zahvalnosti 'navalili' su na trgovine i tako najavili kako se ovih blagdana neće štedjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene