Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Željko Rohatinski je povukao potez koji je malo tko očekivao. Bankama je oslobodio novih 6,3 milijardi kuna za kreditiranje biznisa.


Prije odluke potez je dogovorio sa šefovima banaka. Oni će taj novac prvenstveno posuđivati prerađivačkoj industriji koja izvozi te turizmu ali po nižim kamatama od onih koje se do sada nude. Također realizacija kredita trebala bi biti brža od one u državnom modelu A i B. Poslodavci podržavaju potez.

Vezani članci Građani u redovima čekaju pred HNB-om Zasad prestaje prodaja prigodnih kovanica od 25 kuna: Pogledajte kad i gdje će se ponovno moći kupiti Građani u redovima čekaju pred HNB-om Ogroman red ispred HNB-a: Građani pohrlili po novu kovanicu s Pelješkim mostom

>> Rohatinski spašava gospodarstvo sa 6,3 milijardi kuna kredita

>> 'Rohatinski je poručio Vladi da je nekompetentna'

'6 milijardi kuna za hrvatsko gospodarstvo u ovoj situaciji je veliki novac. Ukoliko taj novac uđe u svi ćemo brzo vidjeti veće efekte jer svi ti veliki projekti vuku za sobom niz malih i poduzetnika i obrtnika', komentirao je ovaj potez direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

No, pitanje je hoće li tvrtke imati dovoljno projekata da povuku novac. Jer 2,4 milijarde kuna koje je Rohatinski pustio prije manje od godinu dana ostalo je netaknuto iako je kamata bila niska. Uspješni poduzetnici upozoravaju da nije problem u idejama za projekte nego u njihovoj tržišnoj isplativosti za vrijeme krize, bez obzira na niske kamate. Podsjećaju da samo oni koji izvoze mogu toliko zaraditi da banaka vraćaju posuđeni novac.

'Bojim se da je nedostatak kvalitetnih projekata razlog što se sredstva iz onih modela A i B nisu dovoljno iskoristila. Možda zato i ove predložene mjere neće imati jačeg efekta. Hrvatsko tržište je nažalost vrlo slabo i toliko je palo da se bojim da nema dovoljno zainteresiranih ulagača', rekao je Darko Pappo iz samoborske kompanije DIV.

Rohatinski je odigrao potez. Sada je na tvrtkama da preuzmu rizik i opet nakon duge krize krenu sa poslom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju