Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekonomska nesigurnost u Europi je na vrhuncu i ne izgleda da će u skorije vrijeme biti bolje. Stoga se Europljani okreću vritualnim valutama.


Kao rezultat financijskih potresa europski investitori premjestit će svoj novac iz Europe u druge, sigurnije investicije kao što su američke obveznice, pa čak i bitcoin.Ideja o virtualnoj valuti nastala je u Japanu i od tamo se proširila na ostatak svijeta.

Vezani članci Bitcoin na vrtoglavim visinama nakon što je Tesla podržao digitalnu valutu - 1 Bitcoin na vrtoglavim visinama nakon što je Tesla podržao digitalnu valutu Slika nije dostupna VIDEO Sve što trebate znati o 'digitalnoj valuti' Bitcoin

Bitcoin je, naime virtualna valuta koja se pojavila 2009. godine kako bi se izbjegli troškovi transakcije jedne valutu u drugu te općenito smanjili troškovi plaćanja. Bitcoin je računalna datoteka pohranjena na računalu korisnika.

>> Donosimo vam 8 savjeta za uspješno upravljanje osobnim financijama

Tako su Europljani pronašli novo 'utočište' za svoju ušteđevinu. Kada se koristi bitcoin nema plaćanja naknada s obzirom da se radi o sustavu izvan klasičnog bankarskog sustava. Prednost bitcoina kao valute jest ta da je decentralizirana te nabavku bitcoina kontrolira algoritam, a ne banka ili Vlada. To znači da na nju ne utječe tržište ni politički pritisci kao na ostale valute.

To znači da ni jedan ekonomski faktor koji trenutačno utječe na Grčku, Španjolsku ili Australiju neće promijeniti vrijednost bitcoina. Prema Financial Postu, kompanija BitInstant smještena u New Yorku, koja se specijalizira za transfer sredstava u bitcoine, vidi europsko trgovanje u bitcoinu kao vrtoglav uspon. Kompanija je izvijestila kako je broj zahtjeva za kupnju bitcoina ogroman.

Još je rano za predviđanje uspjeha i bitcoin ima svoje probleme. Primjerice, razmjena bitcoina hakirana je u lipnju prošle godine te je ukradeno 2.000 bitcoina. Time se dogodio veliki pad njegove vrijednosti, sa 30 američkih dolara za jedan bitcoin, na pola tog iznosa.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.