Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzmite potpunu kontrolu

Donosimo vam 8 savjeta za uspješno upravljanje osobnim financijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U današnje vrijeme sve je teže uštedjeti koju kunu sa strane, zato treba imati konkretne planove za upravljanje kućnim budžetom.

Shine je izdvojio glavne naputke za uštedu novca u ovim kriznim vremenima.

Pročitajte i ovo Voziti ili štedjeti? - 2 Novi trendovi Dnevnik Nove TV istražuje: Tko se vozi najjeftinije? "Cijene energenata i dalje luduju, ali za sada se ova varijanta isplati" Ilustracija Nužan potez Počelo je: Zbog štednje energije jedan lanac trgovina odlučio se na novi korak

1. Više izdvajajte za dobrovoljni mirovinski fond

Stručnjaci kažu da bi se u mirovinski fond redovno trebalo izdvajati barem 10 % mjesečne zarade. Ovo pravilo posebno vrijedi za žene koje žive dulje od muškaraca, ali i zarađuju manje. Ukoliko ste do sada izdvajali mnogo manje novca za mirovinski fond, pokušajte taj iznos povećavati korak po korak kako vam ne bi predstavljalo prevelik šok za kućni budžet.

2. Zatražite povišicu ako smatrate da ju zaslužujete

Istraživanja su pokazala da će muškarci četiri puta češće zatražiti povišicu od svojih kolegica. Ukoliko ne zatražite povišicu nećete ju ni dobiti.

3. Redovito plaćajte račune za kreditne kartice

Račune za kreditne kartice pokušajte plaćati redovito i to u cijelosti, a ne samo minimalni iznos uplate koji vam dopušta kartičarska tvrtka, jer bi se tako mogli opteretiti nepotrebnim kamatama zbog kojih će vam novac samo curiti iz kućnog budžeta.

4. Smanjite plaćanje kreditnim karticama

Kreditne kartice često predstavljaju rizik za njihove vlasnike jer nemamo potpunu kontrolu nad njima, tj. teško je pratiti u kojem je smjeru otišla koja kuna. 200 kuna tu, 200 kuna tamo i na kraju mjeseca dobijete račun od kojeg se rušit u nesvijest. Zato stručnjaci preporučuju da što više plaćate gotovinom ili karticama tekućeg računa jer ćete tako uvijek znati s koliko novca raspolažete.

5. Uvijek pratite svoje izdatke

Ako u svakom trenu ne znate kamo vam je otišao novac, ne možete ni planirati bilo kakav oblik štednje.

6. Osnujte si 'crni fond'

U slučaju da sutra izgubite posao, morate imati 'crni fond' koji će vam poslužiti u razdoblju u kojem nećete primati plaću. U tom fondu trebalo bi dovoljno sredstava da se pokriju prosječni životni troškovi sljedeća tri mjeseca, kažu financijski stručnjaci, no ta nam se količina novca u ovom trenu čini ipak previsoka, tako da biste u taj fond trebali izdvajati onoliko koliko vam to trenutna situacija dopušta.

7. Morate imati osiguranje u slučaju težih ozljeda

Prema nekim istraživanjima, veće su vam šanse da postanete radno nesposobni nego da umrete prije mirovine. Zato je potrebno imati osiguranje koje će vam u slučaju ovog crnog scenarija podmiriti troškove života. Ali budite oprezni pri sklapanju police osiguranja i obratite pažnju na sve točke ugovora.

8. Novcem upravljajte zajedno sa svojim partnerom

Nije poželjno u potpunosti prepustiti upravljanje kućnim budžetom svom partneru, jer unatoč povjerenju koje postoji između vas, novac često može biti varljiv, te otići u nepoželjnom smjeru i to bez vašeg znanja.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene