Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tečaj i dalje divlja

Franak na 6,72 kune, slijedi novi sastanak s bankarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se pregovori Vlade i bankara.

Vlada i bankari napokon su sjeli za zajednički stol i počeli dogovarati novi, finalni paket pomoći korisnicima kredita u švicarskim francima. Dok sastanaci traju, tečaj i dalje skače. Danas - 6,72 kune!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda? Slika nije dostupna Prof.dr. Luka Brkić o problemu 'švicarca' 'Situacija je eksplozivna'

U ministarstvu financija maratonski pregovori. Traži se recept kako spasiti građane od gubitka posljednjeg novčića zbog divljanja tečaja švicarskog franka, a da i banke budu zadovoljne? I za jedne i za druge - gotovo pa nemoguća misija. Konačog plana za spas još nema, a detalji koji su dogovoreni - ne iznose se.

'Ne, ne, hvala vam lijepa. Razgovor je konstruktivan i dobra je atmosfera. O najavama za pomoć ne bih sada mogao', izbjegavao je konkretne odgovore Tomislav Krpan iz Splitske banke.

'Za sada nema prijedloga, razmišljamo o prijedlozima. Sve ćemo vam sutra odgovoriti', bio je tajanstven jučer i Tomasz Jerzy Taraba iz Volksbanke.

Doznajemo, i bankari konačno priznaju da je divljanje tečaja švicarskog franka građane dovelo u probleme. Prema tečajnoj listi Hrvatske narodne banke danas je skočio na 6,72 kune. U odnosu na tečajni prosjek prošlog mjeseca, rata od 735 franaka u samo mjesec dana veća je za više od 300 kuna. SDP krivi Vladu i bankare.

'Slovenci su uveli porez na imovinu banaka, na kapital banaka, a mi smatramo - uvedimo poreze na kamatu, pogotovo na švicarce, na kamatu iznad dva posto bi se moglo udarati visoke poreze za stambene kredite', kazao je Slavko Linić.

Problem je što se i Vlada zadužuje kod istih banaka, ali premijerka Jadranka Kosor obećava rješenje. 'O sljedećim mjerama razgovaramo i kao što sam rekla - tijekom ovoga tjedna', kazala je Kosor.

U međuvremenu, korisnici kredita u švicarskim francima na rubu su egzistencije. Obraćaju se na sve adrese. Odgovor je u rukama Vlade i bankara. Mađarska i Poljska problem s švicarskim frankom davno su riješile. Olakšali su građanima, a banke su se odrekle dijela zarade. Naše banke u prvom polugodištu ove godine bilježe rast. Vrijeme je valjda da i rizik konačno podijele sa svojim korisnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene