Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza uzela maha

Azijska gospodarstva na koljenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azijska tržišta su ' na koljenima' zbog bojazni da se gospodarstvo SAD-a, o čijem uvozu ovise mnoga azijske države, kreće prema novoj recesiji, te su, nakon što je to učinio Wall Street, objavila kako bilježe najveće gubitke od kraja 2008.

Japanski Nikkei 225 indeks pao je za 2,8 %, južnokorejski Kospi za 5,3 %, dok se hongkonški Hang Shed srozao za 6 %, javlja BBC. Ovakav pad indeksa povezuje sa sa ranijim padom američkog Dow Jonesa za 5,6 % unatoč naporima predsjednika Obame da ga stabilizira.

Pročitajte i ovo Financiranje kampanje Objavljeni izvještaji Financiranje kampanje: Koalicija SDP-a potrošila više od milijun eura, HDZ gotovo polovinu platio donacijama Slika nije dostupna Kriza na Wall Streetu drma i Hrvatsku: Brojke na burzi otišle 'u crveno'

Nova recesija u kojoj bi se SAD mogao naći, znatno će naštetiti azijskim gospodarstvima orijentiranima na izvoz.

'Situacija je izvan naše kontrole', izjavio je Peter Esho, glavni analitičar tržišta City Indexa za BBC. 'Na tržištu je zavladala atmosfera straha. Mnogo je stvari koje se ne čine logičnima.'

Analitičari tvrde će kriza u SAD-u i Europi znatno naštetiti dosadašnjem brzom rastu i razvoju azijskih 'tigrova', upravo iz razloga što su SAD i zemlje EU među najvećim uvoznicima proizvoda iz tih zemalja. Stoga će azijske zemlje morati revidirati svoja gospodarstva kako ne bi bili povučeni još dublje u financijsku krizu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene