Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija, Mađarska, Slovačka, Litva i Rumunjska podižu garanciju na štednju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija zbog svjetske financijske krize jamči sigurnost pologa u svojim bankama u neograničenoj visini, a puno osiguranje uloga uvedeno je retroaktivno s 1. listopada, objavila je austrijska vlada.

Vlada je osim toga na svojoj sjednici dogovorila i paket pomoći zbog krize financijskog tržišta, u kojem se između ostalog nalazi i državna garancija za likvidnost banaka, ako bi je one zatrebale. Najvažnijim bankama se u eventualnom slučaju potrebe može pomoći i dodatnim državnim jamstvima i osiguranjima koja nadilaze trenutne mjere iz paketa pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Slika nije dostupna A BLIŽE SE BLAGDANI Čeka li i ostatak svijeta kaos kao na Otoku? Nije sve u Brexitu, noćna mora globalnog lanca opskrbe postat će još gora

Iako je donijela odluku o paketu mjera pomoći, austrijska vlada svejedno nijednu austrijsku banku ne smatra ugroženom. 

>> MMF predviđa usporavanje globalnog gospodarstva

>> SAD: Cijena dionica pada iako je FED smanjio kamatnu stopu

'U bojoj smo situaciji od mnogih drugih', rekao je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer dodajući da se nitko u Austriji ne treba brinuti za svoju ušteđevinu i bankovne pologe jer 'u sigurnim je bankama siguran novac za koji garantira država'.

'Imamo jako gospodarstvo, jak bankarski sektor i Austrija je jaka država', rekao je kancelar. Zbog toga će Austrija biti u stanju adekvatno se nositi s posljedicama krize na svjetskom financijskom tržištu i spriječiti štetu po svoju zemlju, istaknuo je Gusenbauer.

'Nitko se u Austriji ne treba brinuti za banke. Banke su stabilne', rekao je austrijski kancelar.

Ministar financija Wilhelm Molterer je naglasio da austrijske banke imaju izvrstan bonitet i sa svoje strane također potvrdio da su štedni ulozi u Austriji 'apsolutno sigurni'.

Ne postoji opasnost da bi novo neograničeno jamstvo štednih uloga moglo ugroziti Triple-A-rating Austrije, kazao je guverner Narodne banke Austrije Ewald Nowotny nakon sastanka vlade. 

Postoji malo država u svijetu koje imaju tako solidan Triple-A-rating kao Austrija, a osiguranje pologa u bankama je sigurnosna mreža koja se, sudeći prema iskustvima, neće morati ni koristiti, kazao je guverner austrijske Narodne banke.

Mađarska, Slovačka, Litva i Rumunjska podižu garancije na štedne pologe

Mađarske će vlasti osigurati neograničeno jamstvo na štedne pologe, po uzoru na Austriju i Njemačku, izvijestio je u mađarski ministar Janos Veres nakon sastanka s predsjednikom Središnje banke.

I slovački premijer Robert Fico izvijestio je kako je njegova vlada odobrila plan o potpunoj sigurnosti štednih pologa u slovačkim bankama. Na konferenciji za novinare što ga je prenosila državna televizija kazao je kako smatra da je to najbolje rješenje za zemlju usred aktualne svjetske financijske krize. Odluku još treba potvrditi parlament. Slovačka je do sada jamčila za pologe do 20.000 eura.

Odluku o povećanju garancije na bankovne depozite donijela je i litavska vlada koja je u srijedu odlučila osigurati jamstvo na štedne pologe do 100.000 eura, što je dvostruko više u odnosu na sinoćnju odluku ministara financija EU-a. Do sada je jamstvo u Litvi bilo ograničeno na 22.000 eura.

Među zemljama koje su odlučile slijediti primjer Njemačke i Austrije je i Rumunjska. Premijer Talin Popescu Tariceanu je u srijedu izvijestio kako će se građanima jamčiti za štedne pologe u iznosu do 50.000 eura, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih 20.000. 

'Uskoro ćemo usvojiti odluku o povećanju iznosa kako bismo uskladili rumunjske pravilnike s europskima. Ministarstvo ekonomije i financija pripremit će potrebne dokumente kako bi vlada mogla odobriti novi gornju granicu', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene