Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki plan financijske sanacije suočen s otezanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arhitekti plana financijske sanacije vrijednog 700 milijardi dolara pozvali su američke zastupnike da brzo djeluju ili će se suočiti s teškim ekonomskim posljedicama, dok svjetske burze već drugi dan za redom doživljavaju pad vrijednosti usljed sve jačih strahovanja da bi spašavanje moglo biti odgođeno.

Američki ministar financija Henry Paulson rekao je senatorima tijekom petosatnog saslušanja, da je sanacija "žalosna" i "neugodna" ali i potrebna kako bi suzbila duboku recesiju i obnovila povjerenje u financijska tržišta.

Pročitajte i ovo Sanacija ruševnih kuća - 3 tko je odgovoran? Tri mjeseca nakon odrona u kojem je stradala devetogodišnjakinja ništa se nije saniralo: "Puno se priča, ali..." Ilustracija Disciplina pred izbore Sve stranke u Saboru objavile izvještaje o poslovanju: Podaci su zanimljivi

Dok je on govorio američka središnja banka Federal reserve bila je prinuđena ubaciti još 2 milijarde dolara u poremećeni financijski sustav. 

>> Izvanredan rast dionica na Wall Streetu i svjetskim burzama

>> Dionice na Wall Streetu padaju unatoč vladinom preuzimanju AIG-a

Nakon što su zastupnici skeptički reagirali suočeni s golemom veličinom predložene sanacije i nedostatkom pojedinosti o njoj, američke burze su zabilježile pad vrijednosti dionica od oko 1,5 posto zbog neizvjesnosti oko toga kada i kako će Washington djelovati.

Predsjednik Odbora za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa Barney Frank upozorio je da plan možda neće biti usvojen do ponedjeljka.

Financijska kriza u Sjedinjenim Državama postala je pitanje broj 1 pred predsjedničke izbore 4. studenoga i mnogi zastupnici koji žele biti ponovo izabrani u Kongres nastoje izgledati oprezno.

Sanacija koja bi mogla biti do sada najveća u povijesti Sjedinjenih Država stajala bi svakog Amerikanca 2,300 dolara.

Zakon koji predlaže administracija predsjednika Georgea W. Busha bi omogućio vladi da kupi loše hipotekarne kredite i druge rizične investicije banaka i financijskih institucija što bi ih financijski ozdravilo i omogućilo da i dalje posuđuju novac.

Jačanje burzovnih problema je samo dio ekonomske pustoši za koju su predsjednik Središnje banke Ben Bernanke i Paulson rekli senatorima da će uslijediti ukoliko Kongres bude oklijevao prihvatiti prijedlog administracije za spašavanje uzdrmanih financijskih institucija.

Bez sanacije Paulson i Bernanke su ocrtali strašan scenarij: ni tvrtke niti potrošači neće moći posuđivati novac, a najveće svjetsko gospodarstvo će se praktički zaustaviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene